Αντιπαθούν τα παιδιά σας να σπουδάζουν; Εδώ είναι 9 πράγματα που μπορείτε να κάνετε

Αντιπαθούν τα παιδιά σας να σπουδάζουν; Εδώ είναι 9 πράγματα που μπορείτε να κάνετε

Mai 25, 2021 0 Von admin

Αντιπαθεί τη μελέτη

Σημείωση από τον Daniel: Αυτή είναι μια guest post από την Julia Robson.

Όλοι οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να τα πάνε καλά στο σχολείο και στη ζωή.

Φυσικά, το να πετύχεις στο σχολείο δεν σημαίνει ότι θα πετύχεις στη ζωή.

Αλλά σε μια κοινωνία που εξακολουθεί να δίνει έμφαση στα επίσημα εκπαιδευτικά προσόντα, είναι φυσικό να θέλετε τα παιδιά σας να κάνουν το καλύτερο δυνατό στο σχολείο.

Δυστυχώς, κάποιοι μαθητές απλώς δεν μου αρέσει να σπουδάζω.

Το καθήκον μας ως γονείς δεν είναι να τους τιμωρούμε για την έλλειψη ενδιαφέροντος.

Είναι να τους βοηθήσουμε να απολαύσουν τη διαδικασία μάθησης όσο περισσότερο μπορούν, αναπτύσσοντας παράλληλα τις απαραίτητες δεξιότητες ζωής στην πορεία.

Πριν μιλήσουμε για το τι μπορείτε να κάνετε εάν τα παιδιά σας αντιπαθούν τη μελέτη, ας εξετάσουμε πρώτα την εξής ερώτηση:

Γιατί σε τόσους πολλούς μαθητές δεν αρέσει να σπουδάζουν;

Βιβλία

Το να φτάσετε στη ρίζα του προβλήματος θα σας επιτρέψει να βρείτε καλύτερες λύσεις.

Επομένως, προτού αρχίσετε να εφαρμόζετε μια θεραπεία, εξετάστε τη συμπεριφορά των παιδιών σας και μιλήστε με αυτά και τους δασκάλους τους για να καταλάβετε ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα.

Ακολουθούν μερικοί συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους οι μαθητές αντιπαθούν τη μελέτη…

Α. Βρίσκουν τη μελέτη βαρετή

Μερικοί μαθητές αισθάνονται βαριεστημένοι λόγω της επαναληπτικότητας της μαθησιακής διαδικασίας.

Υπάρχουν επίσης μαθητές που αισθάνονται βαριεστημένοι επειδή η ύλη δεν είναι αρκετά απαιτητική. Εάν καταλάβουν την ύλη πιο γρήγορα από την υπόλοιπη τάξη τους, φυσικά θα βαρεθούν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Στη συνέχεια, θα συνδέσουν αυτό το συναίσθημα σε ολόκληρη τη μαθησιακή διαδικασία.

Β. Δεν βλέπουν το νόημα στη μελέτη

Πολλοί μαθητές πρέπει να δουν το νόημα κάποιου προτού να είναι διατεθειμένοι να το κάνουν. Για αυτούς, η απόκτηση καλών βαθμών δεν είναι αρκετά ισχυρός λόγος για να μελετήσουν σκληρά.

Εάν αυτό περιγράφει τα παιδιά σας, αφιερώστε χρόνο για να γεφυρώσετε το χάσμα μεταξύ αυτού που μαθαίνουν στην τάξη και του πραγματικού κόσμου έξω από την τάξη.

Γ. Νιώθουν ότι τους αναγκάζουν να σπουδάσουν

Σε πολλούς μαθητές δεν αρέσει να κάνουν πράγματα που πρέπει να κάνουν, γιατί νιώθουν αναγκασμένοι να κάνουν αυτά τα πράγματα.

Για αυτούς τους μαθητές, η αίσθηση της αυτονομίας είναι εξαιρετικά σημαντική.

Δ. Νιώθουν ότι έχουν μείνει πίσω

Οι μαθητές στο κάτω μέρος της τάξης είναι πιθανό να αισθάνονται αποθαρρυμένοι.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν τους πειράζουν οι συμμαθητές τους ή αν οι δάσκαλοί τους δεν έχουν το χρόνο να τους δώσουν επιπλέον βοήθεια.

Φυσικά, μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι που τα παιδιά σας αντιπαθούν να σπουδάζουν εκτός από τους λόγους που αναφέρονται παραπάνω.

Πριν αρχίσετε να γκρινιάζετε ή να τους απειλείτε –δεν συνιστώ καμία προσέγγιση– αφιερώστε λίγο χρόνο για να ανακαλύψετε τη βασική αιτία του προβλήματος.

Τότε θα μπορείτε να εφαρμόσετε την καταλληλότερη λύση.

Εδώ είναι 9 πιθανές λύσεις:

1. Παραδεχτείτε ότι η μελέτη μπορεί να είναι απογοητευτική

Γραφή

Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και τα παιδιά σας και παραδεχτείτε ότι η μελέτη δεν είναι πάντα διασκεδαστική.

Αλλά υπάρχει ένα μάθημα ζωής που πρέπει να πάρουμε εδώ. Είναι αδύνατο να απολαμβάνεις όλα όσα κάνεις σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση.

Θα υπάρξουν πράγματα που πρέπει να γίνουν, ακόμα κι αν δεν σας αρέσουν.

Αντί να πιστεύετε ότι είναι δυνατό να μάθετε να είναι διασκεδαστικό 100% του χρόνου, κάντε μια ειλικρινή συζήτηση με τα παιδιά σας. Παραδεχτείτε ότι κάποια πράγματα μπορεί να είναι βαρετά και δύσκολο να τα μάθετε.

Διδάσκοντας στα παιδιά σας πώς να αναλαμβάνουν καθήκοντα που δεν τους αρέσουν, θα τα οπλίσετε με μια πολύτιμη δεξιότητα που θα χρησιμοποιούν σε όλη τους τη ζωή.

2. Μάθετε μαζί με τα παιδιά σας

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας, μπορείτε να υιοθετήσετε μια προσέγγιση «μαθαίνουμε μαζί» με διαφορετικούς τρόπους.

Η επίσκεψη σε μουσεία, γκαλερί, ιστορικούς χώρους και άλλα μέρη μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να συνδέσουν όσα μαθαίνουν στο σχολείο με τον πραγματικό κόσμο.

Αυτή η προσέγγιση μπορεί να είναι δυνατή μόνο για ορισμένα θέματα. Έτσι, μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε σχετικά ντοκιμαντέρ ή ταινίες με τα παιδιά σας για να κάνετε τη διαδικασία μάθησης πιο ενδιαφέρουσα.

Προσπαθήστε να ξεμπερδέψετε και μαζί τους πολύπλοκα προβλήματα.

Μπορεί να μην θυμάστε τη γεωμετρία ή την άλγεβρα όσο καλά θα θέλατε. Αλλά μπορείτε να ζητήσετε από τα παιδιά σας να σας εξηγήσουν τις αρχές και μπορείτε να εργαστείτε για τη λύση μαζί.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μελετάτε μαζί τους κάθε μέρα.

Αντι αυτου, καθιερώσει μια διαδικασία όπου μπορούν να έρθουν σε εσάς όταν κολλήσουν ή χρειαστεί να συζητήσουν μια ιδέα μαζί σας.

3. Χρησιμοποιήστε μια ποικιλία εργαλείων

Διαδικτυακή μάθηση

Τα παιδιά σας μπορεί να βρουν κάποιες από τις σχολικές τους εργασίες βαρετές ή άσχετες.

Ίσως το σχολείο τους να μην είναι κατάλληλο για το μαθησιακό τους στυλ;

Ή μήπως θα ευδοκιμούσαν αν εκτίθονταν σε διαφορετικά είδη μεθοδολογιών μάθησης;

Αν και δεν μπορείτε να περιμένετε από τους δασκάλους των παιδιών σας να υιοθετήσουν μια εντελώς εξατομικευμένη προσέγγιση, μπορείτε να παρέχετε κάποια επιπλέον ερεθίσματα.

Ακολουθούν μερικοί πόροι που μπορεί να απολαύσουν τα παιδιά σας:

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ηχητικά βιβλία ή άλλες εφαρμογές που θα κάνουν τη μαθησιακή εμπειρία πιο ελκυστική για τα παιδιά σας.

4. Συσχετίστε το υλικό με την πραγματική ζωή

Μερικοί μαθητές θέλουν απλώς να είναι σε θέση να καταλάβουν Γιατί υποτίθεται ότι κάτι θα μάθουν.

Δεν πιστεύουν ότι «πρέπει να το κάνεις αυτό για να πάρεις καλύτερο βαθμό» είναι έγκυρος λόγος για την ολοκλήρωση μιας εργασίας.

Εάν αυτό περιγράφει τα παιδιά σας, θα πρέπει να τα εξουσιοδοτήσετε να κατανοήσουν τον σκοπό πίσω από τις έννοιες που καλούνται να κατακτήσουν.

Ιδανικά, θα θελήσετε να αρχίσετε να παρέχετε σχετικές εξηγήσεις από πολύ νεαρή ηλικία, ώστε να καθιερώσετε μια αρχή για αργότερα.

Για παράδειγμα:

 • Τα μαθηματικά συνδέονται με τα χρήματα, τις ηλεκτρονικές αγορές και τα προσωπικά οικονομικά. (Παρεμπιπτόντως, εδώ είναι οι καλύτερες συμβουλές μου για το πώς να γίνετε καλύτεροι στα μαθηματικά.)
 • Οι γλώσσες συνδέονται με τις ιστορίες που απολαμβάνουν τα παιδιά σας και με το πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον κόσμο
 • Η ιστορία μας λέει από πού ήρθαμε, ώστε να μπορούμε να καθορίσουμε πού να πάμε και πώς να αποφύγουμε την επανάληψη λαθών από το παρελθόν

Και ούτω καθεξής.

5. Μην κατηγορείτε, μην επιπλήττετε ή τιμωρείτε τα παιδιά σας εάν πάρουν κακό βαθμό

Η μητέρα και κόρη

Όταν τα παιδιά σας επιστρέφουν στο σπίτι από το σχολείο με βαθμό χαμηλότερο από αυτόν που περιμένατε, η αντίδρασή σας δεν πρέπει να τα κατηγορείτε ή να τα επιπλήττετε.

Αντίθετα, κάντε μια ήρεμη συζήτηση με τα παιδιά σας.

Ρωτήστε τους πώς νιώθουν για την κατάσταση και μάθετε τι πήγε στραβά.

Κάντε μια συζήτηση επίλυσης προβλημάτων σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά σας στο μέλλον για να μάθουν πιο αποτελεσματικά.

σε ενθαρρύνω δεν να χρησιμοποιήσετε τη γονική σας δύναμη για να απαιτήσετε μια εξήγηση ή να απαιτήσετε να πάρουν καλύτερο βαθμό την επόμενη φορά.

Και σίγουρα μην τους κατηγορείτε για την όλη κατάσταση. Αν το κάνετε αυτό, θα γίνουν αμυντικοί και η συζήτηση δεν θα φτάσει πουθενά.

Ίσως χρειαστεί να θέσετε νέους κανόνες και όρια για τα παιδιά σας, αλλά συνήθως είναι καλύτερο να περάσετε από αυτή τη διαδικασία μαζί τους.

6. Διδάξτε τους πώς να αποτυγχάνουν

Η αποτυχία είναι αναπόφευκτο και αναπόσπαστο μέρος της ζωής.

Όσο πιο γρήγορα μάθουμε να το αντιμετωπίζουμε σε κάθε είδους καταστάσεις, τόσο το καλύτερο.

Εάν τα παιδιά σας μάθουν να αντιμετωπίζουν τις αποτυχίες τους από νωρίς, θα είναι πιο εξοπλισμένα όταν έχει μεγαλύτερη σημασία.

Αποφύγετε, λοιπόν, να έρχεστε στη διάσωσή τους κάθε φορά, ακόμη και όταν παρατηρείτε ότι σίγουρα δεν κάνουν αυτό που θα έπρεπε για να προετοιμαστούν για μια δοκιμή.

Εάν ξέρουν ότι θα είστε πάντα εκεί για να τους το υπενθυμίζετε και να τους κρατάτε σε καλό δρόμο, θα αρχίσουν να βασίζονται υπερβολικά σε εσάς.

Αυτό δεν είναι υγιές, γιατί η εκπαίδευσή τους είναι δική τους ευθύνη, όχι δική σας.

Ο στόχος είναι να είμαστε εκεί για να τους υποστηρίξουμε και να τους ενθαρρύνουμε, όχι να κάνουν τα πράγματα που θα έπρεπε να κάνουν οι ίδιοι.

Και αν παραπαίουν, μην κατεβείτε στη διαδρομή «στο είπα». Δεν έχει νόημα να τους κλωτσάς όταν είναι κάτω.

Αντίθετα, χρησιμοποιήστε την προσέγγιση που περιγράφεται στην Συμβουλή #5.

7. Εστιάστε στα θετικά

Θετικός

Δεδομένου ότι διαβάζετε αυτό το άρθρο, υπάρχουν πιθανώς πολλά αρνητικά στα οποία θα μπορούσατε να εστιάσετε, όπως:

 • Τα παιδιά σας δεν απολαμβάνουν τη μάθηση
 • Δεν έχουν κίνητρο
 • Δεν διαχειρίζονται καλά τον χρόνο τους
 • Δεν έχουν καλή απόδοση στο σχολείο
 • Δεν έχουν θετική στάση
 • Δεν επιδεικνύουν ανθεκτικότητα
 • Δεν έχουν συγκέντρωση

Αλλά αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που πρέπει να εστιάσετε ξανά στα θετικά.

Όσο περισσότερο γκρινιάζετε και κάνετε διαλέξεις, τόσο πιο πιθανό είναι να ακολουθήσει μια μάχη για την εξουσία. Ως αποτέλεσμα, είναι απίθανο να υιοθετήσουν μια θετική μαθησιακή στάση.

Εάν δεν έχουν καλή απόδοση στο σχολείο, εστιάστε στις έννοιες που έχουν μάθει.

Επικεντρωθείτε στους τομείς της ζωής στους οποίους έχουν σημειώσει πρόοδο, αντί να αρπάζετε υπερβολικά τις αδυναμίες τους.

8. Μιλήστε με τους δασκάλους των παιδιών σας

Εάν παρατηρήσετε ότι οι προσπάθειές σας δεν σημειώνουν μεγάλη πρόοδο, ίσως είναι καιρός να μιλήσετε ξανά με τους δασκάλους των παιδιών σας.

Ενώ γνωρίζετε καλά τα παιδιά σας στο σπίτι, είναι δύσκολο να ξεχωρίσετε πώς είναι στο σχολείο.

Οι δάσκαλοί τους μπορεί να είναι σε θέση να παρέχουν κάποιες γνώσεις και να σας πουν τι έχουν παρατηρήσει για τα παιδιά σας.

Πηγαίνετε στη συνάντηση με ανοιχτό μυαλό και να είστε έτοιμοι να ακούσετε κάποια δυσάρεστα σχόλια για τα παιδιά σας.

Ίσως έχουν εκδηλώσει συμπεριφορές στο σχολείο που δεν έχετε δει ποτέ στο σπίτι;

Σε συνεννόηση με τους δασκάλους, αναπτύξτε ένα σχέδιο δράσης για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να προχωρήσουν.

9. Μην εστιάζετε πολύ στο σχολείο και τους βαθμούς

Βαθμός Α+

Δεν θέλετε να είστε γονιός ελικοπτέρου που έχει εμμονή με τους βαθμούς των παιδιών σας, πώς τα πάνε στο σχολείο, πόσο χρόνο αφιερώνουν στη μελέτη και τι έχουν μάθει.

Ενώ το να τα πηγαίνεις καλά στο σχολείο είναι σημαντικό, υπάρχουν περισσότερα στη ζωή από το σχολείο.

Ίσως τα παιδιά σας έχουν άλλα ταλέντα και κλίσεις;

Ίσως έχουν όνειρα και φιλοδοξίες που δεν τους συνεπάγεται να πάνε στο πανεπιστήμιο;

Εάν βρίσκετε τα παιδιά σας να ενοχλούνται επειδή αισθάνονται ότι εστιάζετε πολύ στο σχολείο και τους βαθμούς, τότε δώστε τους λίγο χώρο.

Αν όχι, η σχέση θα χαλάσει. Αυτό θα καταστήσει ακόμη λιγότερο πιθανό τα παιδιά σας να αποκτήσουν αυτοκίνητρο.

συμπέρασμα

Εάν τα παιδιά σας αντιπαθούν τη μελέτη, δοκιμάστε να εφαρμόσετε τις συμβουλές που έχουμε συζητήσει σε αυτό το άρθρο.

Αλλά προτού το κάνετε αυτό, φτάστε στη ρίζα του προβλήματος. Αν δεν το κάνετε, όλες οι προσπάθειές σας θα πάνε χαμένες.

Και να θυμάστε πάντα ότι είστε εκεί για να στηρίξετε τα παιδιά σας. Καθώς μεγαλώνουν, θα είστε περισσότερο προπονητής και σύμβουλός τους – δεν προορίζεται να διαχειριστείτε τη ζωή τους ως μικροδιαχειριστής.

Εάν το έχετε υπόψη σας, είμαι βέβαιος ότι θα σημειώσουν εξαιρετική πρόοδο με την πάροδο του χρόνου!

Η Τζούλια Ρόμπσον είναι μητέρα δύο κοριτσιών και σκυλίτσα μαμά δύο Λαμπραντόρ. Είναι συγγραφέας, δρομέας και παθιασμένη υπέρμαχος του δικαιώματος του παιδιού να είναι ο εαυτός του. Δημοσιεύει blog στο Medium ενώ προσπαθούσε να βρει τον χρόνο να στήσει το δικό της blog.