Πώς να φροντίσετε τις ορχιδέες

Πώς να φροντίσετε τις ορχιδέες

November 30, 2022 0 Von admin

Προβολές ανάρτησης: 8.159

πώς να φροντίζετε τις ορχιδέες

Ενδιαφέρεστε να καλλιεργείτε ορχιδέες αλλά νιώθετε λίγο φοβισμένοι; Μην ανησυχείς! Οι ορχιδέες είναι όμορφα, εξωτικά λουλούδια που μπορούν να προσθέσουν μια πινελιά πολυτέλειας σε κάθε σπίτι. Αν και έχουν τη φήμη ότι είναι δύσκολο να φροντιστούν, πολλές ποικιλίες ορχιδέας είναι εύκολο να αναπτυχθούν με λίγη γνώση.

Οι ορχιδέες δεν είναι σαν τα παραδοσιακά φυτά σε γλάστρες. έχουν διαφορετικές απαιτήσεις για φροντίδα, αλλά αν μάθετε τι χρειάζονται, μπορούν να ανθίζουν για μήνες κάθε χρόνο και να ζήσουν για χρόνια ή και δεκαετίες.

Πώς να φροντίσετε τις ορχιδέες

Εδώ είναι οι κύριες απαιτήσεις για το πώς να φροντίζετε τις ορχιδέες σε εσωτερικούς χώρους:

 • Οι περισσότερες ορχιδέες πρέπει να ποτίζονται μία φορά την εβδομάδα. το υπερβολικό πότισμα μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών.
 • Τοποθετήστε την ορχιδέα σας σε ένα περβάζι με ανατολική ή δυτική όψη. Κρατήστε το μακριά από το άμεσο ηλιακό φως, γιατί μπορεί να καψαλιστούν τα φύλλα.
 • Το λίπασμα ορχιδέας πρέπει να εφαρμόζεται εβδομαδιαία.
 • Τα φυτά ορχιδέας ευδοκιμούν σε υγρά περιβάλλοντα, με περίπου πενήντα έως εβδομήντα τοις εκατό υγρασία. Στα περισσότερα σπίτια, ο αέρας είναι ξηρός λόγω της κεντρικής θέρμανσης. Για να διατηρήσετε τις ορχιδέες σας υγιείς, πασπαλίστε το φύλλωμα κάθε δύο έως τρεις ημέρες με χλιαρό νερό. Μια άλλη επιλογή είναι να σταθεί η κατσαρόλα σε ένα δίσκο με υγρό χαλίκι.
 • Αποφύγετε τον απευθείας ψεκασμό των λουλουδιών.
 • Όταν η ορχιδέα σας σταματήσει να ανθίζει, επανατοποθετήστε την σε ένα φρέσκο ​​μείγμα ορχιδέας. Το παραδοσιακό κομπόστ φυτών εσωτερικού χώρου είναι ανεπαρκές για την καλλιέργεια πολλών ορχιδέων. Αντίθετα, απαιτούν λίπασμα ορχιδέας με βάση το φλοιό.
 • Εάν η ανθοφορία απαιτεί πολύ χρόνο, ο πιο συνηθισμένος λόγος είναι το ανεπαρκές φως. Αυτό το πρόβλημα είναι πιο κοινό όταν το φυτό καλλιεργείται σε εσωτερικούς χώρους. Απλώς μετακινήστε το φυτό σε ένα μέρος με πιο έντονο φυσικό φως. Θυμηθείτε ότι η ανάπτυξη των φυτών ορχιδέας είναι φυσικά αργή, επομένως θα πρέπει να είστε υπομονετικοί ελέγχοντας την ανάπτυξή της.
 • Η διατήρηση της ετικέτας του φυτού μετά την αγορά είναι χρήσιμη, καθώς διαφορετικές ορχιδέες απαιτούν ελαφρώς διαφορετική φροντίδα.

Επιλέξτε το σωστό σημείο

Οι ορχιδέες έρχονται σε όλα τα σχήματα και μεγέθη, το καθένα με διαφορετικές απαιτήσεις φωτός. Μερικές ορχιδέες, όπως οι ορχιδέες Vanda, απαιτούν πλήρη ήλιο, ενώ άλλες, όπως οι ορχιδέες σκόρου (Phalaenopsis), χρειάζονται έντονο αλλά έμμεσο φως.

Τα περβάζια με ανατολική ή δυτική όψη είναι ιδανικά για ορχιδέες σκώρων και άλλες ποικιλίες που χρειάζονται έντονο αλλά έμμεσο φως. Ωστόσο, το πολύ φως μπορεί να κάψει τα φύλλα οποιασδήποτε ορχιδέας.

Απαιτήσεις φωτός και θερμοκρασίας

Είναι καλό να γνωρίζετε τις προτιμήσεις του φυτού για τη βέλτιστη φροντίδα της ορχιδέας σας. Ορισμένες ορχιδέες χρησιμοποιούν περιβαλλοντικά στοιχεία, όπως αλλαγές θερμοκρασίας, για να γνωρίζουν πότε να προετοιμαστούν για την ανθοφορία. Ορισμένες ορχιδέες προτιμούν θερμότερες θερμοκρασίες, ενώ άλλες είναι ενδιάμεσης ή ψυχρής ανάπτυξης.
Τα περισσότερα είδη θα τα πάνε καλά σε ενδιάμεσες συνθήκες όπου δεν υπάρχει ζεστός ή κρύος αέρας.

 • Οι ορχιδέες Phalaenopsis προτιμούν μια ημερήσια θερμοκρασία μεταξύ 19-23°C και 16-19°C τη νύχτα.
 • Άλλες ορχιδέες, όπως οι ορχιδέες Dendrobium, Cymbidium και Oncidium, χρειάζονται μια ελάχιστη βραδινή θερμοκρασία 10°C και μπορούν να μετακινηθούν έξω το καλοκαίρι σε φωτεινό σημείο μακριά από το άμεσο ηλιακό φως.

Επίσης, είναι απαραίτητο να κατανοήσετε την κατάλληλη ποσότητα φωτός για τον τύπο της ορχιδέας που έχετε, καθώς έχουν πολύ διαφορετικές ανάγκες φωτός.

Για παράδειγμα, ακόμη και μια ορχιδέα «υψηλού φωτισμού» μπορεί να υποφέρει αν την τοποθετήσετε σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο. Μια ορχιδέα «χαμηλού φωτισμού» δεν θα είναι ευτυχισμένη επ‘ αόριστον στη μέση ενός δωματίου μακριά από οποιαδήποτε πηγή φωτός.

Βορρά Τα παράθυρα μπορεί να παρέχουν πολύ λίγο φως, ακόμη και για τις ορχιδέες «χαμηλού φωτισμού», αλλά αν τα τοποθετήσετε σε ένα νότιο παράθυρο, πρέπει να σκεφτείτε μερικές επιλογές σκίασης.

Τα παράθυρα με ανατολικό προσανατολισμό παρέχουν εξαιρετικές συνθήκες για την καλλιέργεια των ορχιδέων σας, καθώς έχουν άφθονο απαλό φως νωρίς το πρωί. Ένας καλός δείκτης για να ελέγξετε εάν ο φωτισμός είναι εντάξει ή όχι είναι το χρώμα των φύλλων.

Τα φύλλα πρέπει να είναι έντονο πράσινο εάν οι συνθήκες φωτισμού είναι κατάλληλες. Εάν τα φύλλα έχουν σκούρο πράσινο χρώμα, σημαίνει ότι ο φωτισμός είναι ανεπαρκής και τα κόκκινα φύλλα δείχνουν ότι το φυτό παίρνει πολύ φως.

Υπόδειξη: Οι ορχιδέες είναι ένας ειδικός τύπος φυτού που δεν χρειάζεται να επανατοποθετείται τόσο συχνά όσο άλλα φυτά γλάστρας. Συχνά ευδοκιμούν όταν οι ρίζες τους είναι περιορισμένες. Ωστόσο, μετά από δύο τρία χρόνια, καλό είναι να τα βγάλετε από τις γλάστρες και να αλλάξετε το κομπόστ. Φυτέψτε ξανά στην ίδια γλάστρα με φρέσκο ​​λίπασμα ορχιδέας ή επιλέξτε ένα ελαφρώς μεγαλύτερο μέγεθος γλάστρας εάν το φυτό δεν χωράει.

Ο υγραντήρας μπορεί να βοηθήσει

Οι ορχιδέες είναι ένα όμορφο, δημοφιλές είδος φυτού σπιτιού. Συνήθως προέρχονται από υγρές, τροπικές περιοχές και τα καταφέρνουν καλύτερα σε μια παρόμοια υγρή ατμόσφαιρα. Σε πολλά σπίτια με κεντρική θέρμανση, ο αέρας είναι ξηρός, επομένως είναι σημαντικό να θολώνετε το φύλλωμα της ορχιδέας σας κάθε δύο έως τρεις ημέρες χρησιμοποιώντας χλιαρό νερό, αλλά αποφύγετε να ψεκάζετε τα λουλούδια, καθώς τα πέταλα μπορεί να σημαδεύονται από νερό. Για ορχιδέες σε εσωτερικούς χώρους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δίσκους υγρασίας ή υγραντήρα.

Επιλέξτε τη σωστή κατσαρόλα

 • Εάν καλλιεργείτε ορχιδέες σκώρων (Phalaenopsis), πρέπει να τις καλλιεργήσετε σε διαφανή δοχεία για να επιτρέψετε στις πράσινες ρίζες τους να φωτοσυνθέσουν.
 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αδιαφανείς γλάστρες για ορχιδέες Dendrobium και Cymbidium, καθώς οι ρίζες τους δεν είναι φωτοσυνθετικές.
 • Οι ορχιδέες Vanda είναι αρκετά διαφορετικές – είναι ιδανικά φυτά για κρεμαστά καλάθια. Μπορείτε να τα καλλιεργήσετε σε ξύλινα καλάθια και πήλινα δοχεία ή να τα προσαρτήσετε σε παρασυρόμενα ξύλα. Οι ρίζες τους δεν χρειάζονται τυπικό χώμα γλάστρας αλλά καλή ροή αέρα.

Αποφύγετε την υπερβολική τοποθέτηση ορχιδέων, καθώς το υπερβολικό λίπασμα, θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να στεγνώσει και μπορεί να προκαλέσει σήψη των ριζών.

Συχνότητα και ποσότητα λιπάσματος

Το λίπασμα είναι απαραίτητο για την προώθηση της ανθοφορίας στην αδρανοποιημένη ορχιδέα σας. Ανάλογα με τις οδηγίες, θα χρειαστεί να ταΐζετε το φυτό λιπάνοντάς το με ένα ισορροπημένο λίπασμα φυτών εσωτερικού χώρου είτε εβδομαδιαία είτε μηνιαία. Χρησιμοποιήστε υγρή τροφή ορχιδέας με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.

Για να ενθαρρύνετε την ανθοφορία, χρησιμοποιήστε μια υγρή τροφή ορχιδέας με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.

Απλώς ακολουθώντας τις οδηγίες στη συσκευασία είναι αρκετά καλό για σωστή λίπανση. Προσοχή στην ποσότητα κατά την εφαρμογή λιπάσματος.

Η χρήση περισσότερων λιπασμάτων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις ρίζες και τα φύλλα, εμποδίζοντας την άνθηση των μπουμπουκιών. Εάν χρησιμοποιείτε λιγότερο λίπασμα, θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του φυτού.

Ποτίστε την ορχιδέα σας όταν χρειάζεται

Είναι σημαντικό να μην ποτίζετε υπερβολικά την ορχιδέα σας, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών.

 • Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβετε πότε η ορχιδέα σας χρειάζεται πότισμα είναι να κολλήσετε το δάχτυλό σας στο μείγμα γλάστρας. Όταν το μείγμα είναι στεγνό, ήρθε η ώρα να δώσετε στο φυτό σας ένα ποτό.
 • Ένας άλλος τρόπος για να καταλάβετε πότε μια ορχιδέα χρειάζεται πότισμα είναι να σηκώσετε τη γλάστρα και να αισθανθείτε πόσο βαριά είναι. Ένα στεγνό δοχείο θα είναι πολύ ελαφρύ.
 • Για να ποτίσετε σωστά τις ορχιδέες του σκόρου, κοιτάξτε τις ρίζες τους. Εάν οι ρίζες τους είναι πράσινες, το κομπόστ εξακολουθεί να παρέχει υγρασία, αλλά αν φαίνονται ασημί, ήρθε η ώρα να ποτίσετε το φυτό.
 • Οι ορχιδέες Vanda συχνά καλλιεργούνται σε γυάλινα βάζα χωρίς λίπασμα. Απαιτούν ένα ειδικό καθεστώς ποτίσματος που περιλαμβάνει πλήρωση του βάζου με νερό καθημερινά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και στη συνέχεια άδειασμα του μετά από μισή ώρα.

Για να διατηρήσετε την ορχιδέα σας υγιή, είναι σημαντικό να την ποτίζετε τακτικά. Μπορεί να χρειαστεί να ποτίζετε την ορχιδέα σας δύο φορές την εβδομάδα κατά τους θερμότερους μήνες όταν το φυτό αναπτύσσεται ενεργά. Τους πιο κρύους μήνες, το πότισμα μία φορά την εβδομάδα θα πρέπει να είναι αρκετό. Φροντίστε να χρησιμοποιείτε νερό σε θερμοκρασία δωματίου και νερό αργά μέχρι να ρέει έξω από τη γλάστρα. Ένας εύκολος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να μουσκέψετε την ορχιδέα σας σε ένα μπολ με νερό αλλά να αφήσετε το περιττό νερό να βγει εντελώς πριν την τοποθετήσετε ξανά στη διακοσμητική γλάστρα.

Υπόδειξη: Έρευνα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο και το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια το αποκαλύπτει αυτό ορχιδέες ποτισμένες με παγάκια είχαν την ίδια μακροζωία των λουλουδιών, εμφανίζουν ζωή και υγεία ριζών και βλαστών με αυτά που ποτίζονται με παραδοσιακές μεθόδους.

Κοινά παράσιτα που πρέπει να γνωρίζετε

Εάν καλλιεργείτε ορχιδέες μέσω βιολογικών σπόρων, η πιθανότητα να επιτεθούν τα παράσιτα είναι συγκριτικά μικρότερη. Ωστόσο, η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία! Επομένως, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε φυτοφάρμακα για να απαλλαγείτε από τα παράσιτα. Μερικά από τα κοινά παράσιτα που μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη των φυτών περιλαμβάνουν:

 • λέπια έντομα?
 • αλευρώδη σφάλματα?
 • αφίδες?
 • θυσανόπτερα.

Αυτά τα σφάλματα προσβάλλουν εύκολα τα τρυφερά φύλλα και τα βήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη των ανθισμένων μπουμπουκιών. Μπορείτε να βρείτε λέπια έντομα στους μίσχους των λουλουδιών και πάνω και κάτω από την επιφάνεια των φύλλων, ενώ τα αλευροφόρα προτιμούν τα νέα φύλλα. Ένας εύκολος τρόπος για να τα αφαιρέσετε είναι να χρησιμοποιήσετε σαπουνόνερο και ένα σφουγγάρι και να καθαρίσετε κάθε φύλλο. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα εντομοκτόνο. Συμβουλευτείτε τον τοπικό ανθοπωλείο σχετικά με τη χρήση φυτοφαρμάκων ανάλογα με την ποικιλία της ορχιδέας και τα ζωύφια που επιτίθενται.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη φροντίδα ορχιδέας

Πότε πρέπει να επαναφέρω σε γλάστρα το φυτό;

Θα πρέπει να επανατοποθετήσετε το φυτό μετά από δύο έως τρία χρόνια.

Τι θα κάνει το φυτό μου να τσαλακωθεί;

Η έλλειψη νερού θα κάνει το φυτό να τσαλακωθεί.

Τι σημαίνουν οι μαύρες κηλίδες στα φύλλα;

Σημαίνει ότι το φυτό εκτέθηκε σε υπερβολική ηλιακή ακτινοβολία.

Να κόψω τις ρίζες;

Είναι ένα συνηθισμένο σενάριο για ορισμένες ρίζες να αρχίσουν να μεγαλώνουν και πάνω από τη γλάστρα σας, αλλά αυτές οι σήψεις στην πραγματικότητα βοηθούν το φυτό να συλλέξει περισσότερη υγρασία και να νιώθει υγιές. Μπορείτε να κόψετε μια ρίζα ορχιδέας μόνο εάν είναι στεγνή και είστε σίγουροι ότι είναι νεκρή, αλλά θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί να μην κόψετε πολύ βαθιά και να βλάψετε το φυτό.

Ποτίζετε μια ορχιδέα αφού πέσουν τα λουλούδια;

Αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος ανθοφορίας της ορχιδέας σας, αφήστε τα λουλούδια να μαραθούν και να πέσουν. Απολαύστε τα πυκνά πράσινα φύλλα της ορχιδέας σας μέχρι την επόμενη χρονιά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του ετήσιου κύκλου ανάπτυξης της ορχιδέας σας, μπορείτε να την ποτίζετε ελαφρώς λιγότερο συχνά ως προετοιμασία για τον κύκλο ανθοφορίας του επόμενου έτους.

Φαγητό σε πακέτο

 • Θα συνιστούσαμε να επιμείνετε μόνο σε ένα ή δύο είδη ορχιδέας για τη διευκόλυνσή σας τόσο όσον αφορά το κόστος όσο και τη συντήρηση του φυτού.
 • Η ανάπτυξη του φυτού είναι αργή σε σύγκριση με άλλες ανθοφορίες και πρέπει να είστε υπομονετικοί με το φυτό για να αποκτήσετε τις επιθυμητές ανθίσεις.
 • Αφιερώστε χρόνο για να ερευνήσετε τον ακριβή τύπο ορχιδέας, ώστε να μπορείτε να παρέχετε τις βέλτιστες συνθήκες όσον αφορά το φως, το πότισμα, το χώμα και τη γλάστρα, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε την ομορφιά του φυτού σας για μήνες.