Συνέντευξη με το Back to Our Roots Urban Farm – You Grow Girl

Συνέντευξη με το Back to Our Roots Urban Farm – You Grow Girl

Dezember 1, 2022 0 Von admin
Επιστροφή στο Our Roots Farm

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά συνεργάζομαι Fiskars Project Orange Thumb® ως μέλος της συντακτικής τους επιτροπής. Το Project Orange Thumb® προσφέρει οικονομική βοήθεια σε εκπαιδευτικούς, θεραπευτικούς και κοινοτικούς κήπους στις ΗΠΑ και τον Καναδά και φέτος 30 κήποι βραβεύτηκαν με 3.500 δολάρια ο καθένας σε μετρητά και εργαλεία.

Ο ρόλος μου ως μέλος της συντακτικής επιτροπής είναι να αξιολογώ τις αιτήσεις και να βοηθάω στην επιλογή των 30 κήπων που θα λάβουν την επιδότηση. Η επιλογή των νικητών δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση, καθώς υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός κοινοτικών ομάδων, σχολείων και εγκαταστάσεων στη Βόρεια Αμερική που στρέφονται στην ιδέα ενός κοινόχρηστου χώρου κήπου ως τρόπο να εμπλακούν με τις κοινότητές τους και να προσφέρουν καλό φαγητό και τροφή, υποστήριξη, συναισθηματική ευεξία, περιβαλλοντική μάθηση και διασκέδαση. Αυτές είναι εποχές εξόδου! Το δεύτερο μέρος της αποστολής μου ως μέλους του διοικητικού συμβουλίου είναι να συνεχίσω αργά το καλοκαίρι με μια ομάδα της επιλογής μου για να δω τι έχουν κάνει και πώς έχει μεγαλώσει ο κήπος τους από την άνοιξη.

Όλο και περισσότερο με ενδιαφέρει ο θεραπευτικός και συναισθηματικός αντίκτυπος που μπορεί να έχει η κηπουρική σε εμάς, οπότε με αυτό κατά νου επέλεξα να συνδεθώ με το Επιστροφή στο Our Roots Farm, ένας κήπος κοινότητας και αγοράς που λειτουργεί στο Νοσοκομείο The Nova Scotia στο Dartmouth της Νέας Σκωτίας του Καναδά. Τα νοσοκομεία προορίζονται να είναι τόπος θεραπείας και η λειτουργία ενός κήπου που παρέχει φρέσκα τρόφιμα καθώς και τόπος ανάπαυσης τόσο για τους ασθενείς όσο και για το προσωπικό είναι λογικό.

Μίλησα με τον συντονιστή Χίλαρι Λίντσεϊ για να μάθετε περισσότερα για αυτό το εξελισσόμενο αναπτυσσόμενο έργο που αυτή τη στιγμή διανύει το δεύτερο έτος του.

Επιστροφή στο Our Roots Farm
Συγκομιδή φασολιών για το εβδομαδιαίο περίπτερο της αγοράς.

Η συνέντευξή μου με τη Χίλαρι Λίντσεϊ του Back To Our Roots Urban Farm

Ε: Μπορείτε να μου πείτε λίγα λόγια για το ιστορικό αυτού του έργου; Ποιος είναι ο σκοπός και/ή η εντολή του έργου; Έχει να κάνει με το να είσαι όχημα για θεραπεία, προσέγγιση της κοινότητας και τα δύο;

Το Urban Farm είναι το δεύτερο που ξεκίνησε από το Partners for Care, το οποίο είναι ο φιλανθρωπικός βραχίονας της Αρχής Υγείας της Νέας Σκωτίας. Τα αγροκτήματα προάγουν την υγεία σε όλες τις μορφές της, την περιβαλλοντική υγεία, την υγεία της κοινότητας, τη σωματική υγεία και την ψυχική υγεία. Το Back To Our Roots επικεντρώνεται ιδιαίτερα στην ψυχική υγεία καθώς βρισκόμαστε στη χώρα του Νοσοκομείου Nova Scotia, το οποίο είναι ένα νοσοκομείο ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων. Οι κήποι είναι ένας χώρος θεραπείας και ηρεμίας, μια ευκαιρία να είναι κανείς έξω, να έχει τα χέρια του στο χώμα, να βλέπει τα πράγματα να μεγαλώνουν. όλα αυτά συμβάλλουν στην ψυχική υγεία κάποιου.

Ε: Ποιος συμμετέχει στην καλλιέργεια του κήπου και πώς λειτουργεί; δηλαδή έχει δημιουργηθεί ως οικόπεδα που διαχειρίζονται μεμονωμένα άτομα ή είναι ένας κήπος που όλα τα μέλη βοηθούν στην ανάπτυξη και τη διατήρηση συλλογικά; Πώς αποφασίζετε ποιοι συμμετέχουν;

Επιστροφή στο Our Roots Farm

Υπάρχουν 3 κύριες πτυχές του αγροκτήματος: Υπάρχουν κοινοτικά οικόπεδα όπου άτομα και ομάδες νοικιάζουν (ή δωρίζονται) ένα οικόπεδο για την εποχή για να καλλιεργήσουν τροφή για τους ίδιους και την οικογένειά τους (ή για οποιονδήποτε άλλον). Κάθε μονάδα έχει επίσης ένα οικόπεδο, όπου οι ασθενείς κηπουρεύουν και μαζεύουν τρόφιμα για σνακ ή προγραμματισμό φαγητού εντός του νοσοκομείου.

Επιστροφή στο Our Roots Farm
The Back to Our Roots Farm Stand στα μέσα του καλοκαιριού

Ο Κήπος της Αγοράς είναι 60 οικόπεδα που είναι 3 πόδια επί 20 πόδια. Δεν τα έχω όλα αυτά στην παραγωγή αυτή τη στιγμή, μερικά είναι μόνο για χλωρή κοπριά (περίπου 12 οικόπεδα). Το διαχειρίζομαι κυρίως από εμένα και 5 εθελοντές (μερικές φορές με τη βοήθεια και από ασθενείς). Καλλιεργούμε τρόφιμα και λουλούδια για ένα αναδυόμενο περίπτερο στην αγορά (την Πέμπτη από τις 3:30 μ.μ. έως τις 5 μ.μ.). Μπουκέτα και προϊόντα πηγαίνουν επίσης στο νοσοκομείο για σνακ και προγραμματισμό φαγητού, φέρνοντας μερικούς από τους κήπους ζωντάνια στο νοσοκομειακό περιβάλλον.

Η τελική περιοχή είναι Τα Κοινά. Αυτά τα οικόπεδα είναι για σνακ, εκπαίδευση και πειραματισμούς. Όποιος περνάει είναι ευπρόσδεκτος να δοκιμάσει πράγματα από αυτά τα οικόπεδα. Έχουμε επίσης οικόπεδα για εκπαίδευση, όπως κήπο φιλικό προς τους επικονιαστές ή κήπο με βότανα (και για γευσιγνωσία).

Επιστροφή στο Our Roots Farm
Καλλιέργεια λουλουδιών για το περίπτερο της αγοράς.

Ε: Πώς αποφασίζετε ποιος συμμετέχει στην κοινοτική πτυχή του κήπου;

Όσον αφορά τον κοινοτικό κήπο, είναι βασικά η πρώτη προτεραιότητα σε σχέση με το ποιος παίρνει οικόπεδα. Δωρήθηκαν εννέα οικόπεδα, πράγμα που σημαίνει ότι άτομα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το τέλος των 30 $ για το έτος μπορούν να τα έχουν. Τα περισσότερα από αυτά τα οικόπεδα χρησιμοποιούνται από νέους μετανάστες. Υπάρχουν 7 οικόπεδα που χρησιμοποιούνται από μονάδες του νοσοκομείου (όχι συγκεκριμένους ασθενείς) Τρεις διαφορετικές μονάδες βγαίνουν κάθε εβδομάδα για να δουλέψουν στον κήπο τους και δουλεύω μαζί τους σε αυτό. Πρόσφατα μαζεύαμε πολλά από τα οικόπεδά τους.

Αυτή η συνέντευξη μιλάει λίγο για τον κήπο και την πτυχή της ψυχικής υγείας.

Ε: Τα μέλη της κοινότητας και οι ασθενείς αλληλεπιδρούν στον κήπο;

Ναι, είναι περιστασιακή επαφή και νομίζω ότι αυτό είναι καλό. Οι άνθρωποι συναντιούνται στον κήπο ως κηπουροί, όχι ως ασθενείς ή ως μέλη της κοινότητας. Στους ανθρώπους αρέσει να μιλάνε για αυτό που μεγαλώνει!

Ε: Τα σχεδόν 2 χρόνια που τρέχετε, έχουν εκφράσει οι ασθενείς κάποια στάση (θετική ή άλλη) απέναντι στον κήπο και την εμπειρία της κηπουρικής;

Αυτός είναι ο πρώτος χρόνος τακτικής συμμετοχής ασθενών. Ακούω πολλά θετικά σχόλια από τους rec therapists και σίγουρα βλέπω τους ανθρώπους να ανάβουν όταν βρίσκονται στον κήπο. Είναι πολύ συναρπαστικό να βλέπεις τα πράγματα να μεγαλώνουν και μετά να τρως αυτό που μεγαλώνεις! Πολλή περηφάνια και απορία. Σήμερα μάζεψα σκόρδο με μερικούς από τους πελάτες από τη μονάδα εξαρτήσεων. Έμειναν έκπληκτοι! Δεν νομίζω ότι κάποιος είχε δει ποτέ το σκόρδο να βγαίνει από το έδαφος πριν.

Ε: Παρατήρησα ότι ο κήπος βρίσκεται στις όχθες ενός μεγάλου όγκου νερού (Halifax Harbour). Η καλλιέργεια τόσο κοντά σε αλμυρό νερό δημιουργεί προβλήματα;

Όχι ότι το γνώριζα. Αν και ο άνεμος είναι λίγο έντονος!

Επιστροφή στο Our Roots Farm
Οργώνοντας τον κήπο της αγοράς με τον παλιό σχολικό τρόπο με βόδια!

Ε: Στην έρευνα του κήπου βρήκα άρθρα σχετικά με το πρωτοποριακό γεγονός. Έβαλες κάποιον να μπει με 2 βόδια και να οργώσει τα οικόπεδα με το χέρι ως αναδρομή στην ιστορία του νοσοκομείου ως φάρμα. Ακόμα κι αν ήταν απλώς μια κλήρωση δημοσιότητας, μου αρέσει αυτή η ιδέα. Όλα τα αρχικά κρεβάτια οργώθηκαν με αυτόν τον τρόπο;

Ο κήπος της αγοράς έγινε με αυτόν τον τρόπο (όχι τα κοινοτικά οικόπεδα). Ήταν πολύ ωραίο και πραγματικά όμορφο. Δεν είχα προσληφθεί ακόμα όταν πάρθηκε η απόφαση να το κάνω αυτό.

btorf_deer
Επισκέπτης στον κήπο.

Ε: Τι καλλιέργειες καλλιεργείτε; Επιλέχθηκαν για συγκεκριμένους λόγους; δηλαδή μια ανάγκη στην άμεση κοινότητα των συμμετεχόντων, καλλιέργειες που πάνε καλά στην αγορά, κ.λπ.;

Οι περισσότερες από τις καλλιέργειες στον κήπο της αγοράς είναι τα είδη των πραγμάτων με τα οποία οι άνθρωποι θα είναι ήδη εξοικειωμένοι. Ήθελα να καλλιεργήσω βασικά είδη που οι άνθρωποι θα έπαιρναν σπίτι και θα ξέρουν πώς να μαγειρεύουν. Καλλιεργούμε πολλά χόρτα για σαλάτες, φρέσκα μυρωδικά (βασιλικός, μαϊντανός, άνηθος, κόλιαντρο), μπιζέλια, φασόλια, καρότα, παντζάρια, κολοκυθάκια, ντομάτες, λάχανο και τσουρέκι.

Ε: Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίσατε τις 2 σεζόν που λειτουργεί ο κήπος;

Το συρμάτινο σκουλήκι ήταν λίγο πρόβλημα φέτος σε περιοχές που είχαν ανατραπεί πρόσφατα από χλοοτάπητα. Εξακολουθούμε να ψάχνουμε αγορές για μερικά από τα χόρτα της σαλάτας μας και ελπίζουμε να τα φέρουμε στην καφετέρια του νοσοκομείου.

Ε: Πώς σας βοήθησε η επιχορήγηση του Fiskars να επεκταθείτε στη δεύτερη σεζόν;

Είναι υπέροχο να έχεις τα υψηλής ποιότητας εργαλεία της Fiskars. Πέρυσι δούλευα με μια τσουγκράνα που είχε ένα κεφάλι που έπεφτε συνέχεια, και τώρα έχω αυτές τις εκπληκτικές, ελαφριές τσουγκράνες (για παράδειγμα) που κάνουν τον κήπο να λειτουργεί πολύ πιο εύκολα. Έχουμε επίσης αγοράσει πολλά υπέροχα κομπόστ από την Canadian Tire και άλλα εργαλεία και προμήθειες που χρειαζόμαστε για τον κήπο. Ήταν φοβερό!

Ε: Τώρα που μπήκατε για τα καλά στη δεύτερη σεζόν, ποια κατεύθυνση σκοπεύετε να ακολουθήσετε;

Έχω αρχίσει να σκέφτομαι πώς να αρχίσω να εμπλέκω ασθενείς ψυχικής υγείας στον κήπο της αγοράς σε πιο τακτική βάση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερη εργασία με εξωτερικούς ασθενείς ή με μερικούς από τους πελάτες που βρίσκονται στο νοσοκομείο πιο μακροπρόθεσμα. Ακόμα δεν είμαι σίγουρος πώς μπορεί να μοιάζει, αλλά το έχω σκεφτεί!

———

Για να μάθετε περισσότερα για το Back to Our Roots Urban Farm, μπορείτε να το ακολουθήσετε online μέσω: Facebook

Όλες οι φωτογραφίες σε αυτήν την ανάρτηση είναι ευγενική προσφορά του Back to Our Roots Urban Farm.

———

Αποκάλυψη: Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ήμουν στη συντακτική επιτροπή του Project Orange Thumb® για τα έτη 2015 και 2016, η οποία είναι μια θέση επί πληρωμή.