Το έξυπνο παιδί σας παίρνει κακούς βαθμούς;  5 Συμβουλές για Γονείς

Το έξυπνο παιδί σας παίρνει κακούς βαθμούς; 5 Συμβουλές για Γονείς

Juli 7, 2021 0 Von admin

απογοητευμένος μαθητής με φορητό υπολογιστή και μολύβι στο στόμαΗ αντιμετώπιση των κακών βαθμών είναι απογοητευτική τόσο για εσάς όσο και για τα παιδιά σας.

Γνωρίζετε ότι τα παιδιά σας είναι έξυπνα και νοιάζεστε για το μέλλον τους.

Θέλετε να έχουν ακαδημαϊκή επιτυχία τώρα, ώστε να έχουν περισσότερες ευκαιρίες για υποτροφίες, τριτοβάθμια εκπαίδευση και απασχόληση στο μέλλον.

Όμως, οι καλοπροαίρετες προσπάθειές σας να παρακινήσετε τα παιδιά σας έχουν ως αποτέλεσμα μόνο αγώνες εξουσίας που καταναλώνουν ενέργεια και τεταμένες σχέσεις — όχι βελτιωμένες επιδόσεις ή την επίτευξη ακαδημαϊκών στόχων.

Εδώ είναι το πρόβλημα…

Το να γκρινιάζετε τα παιδιά σας να μελετήσουν πιο σκληρά είναι σαν να ρίχνετε λάδι στη φωτιά. Μόνο χειροτερεύει την κατάσταση.

Ευτυχώς, υπάρχει ένας ευκολότερος τρόπος για να βοηθήσετε το παιδί σας να τα πάει καλύτερα στο σχολείο και να γίνει πειθαρχημένος μαθητής — δεν απαιτούνται ενοχλητικά επιχειρήματα ή αγχωτική μικροδιαχείριση.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας καθοδηγήσω πώς να αντιμετωπίσετε τους κακούς βαθμούς και θα σας δώσω πολύτιμες συμβουλές για να βελτιώσετε τα κίνητρα του παιδιού σας σήμερα. Ας βουτήξουμε.

Γιατί οι μαθητές παίρνουν κακούς βαθμούς;

Το πρώτο βήμα για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να πάνε καλύτερα στο σχολείο είναι η κατανόηση Γιατί παίρνουν κακούς βαθμούς.

Μιλώντας και δουλεύοντας με περισσότερους από 20.000 μαθητές, έμαθα ότι υπάρχει σχεδόν πάντα μια εξήγηση για την κακή ακαδημαϊκή επίδοση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το να πείτε στο έξυπνο παιδί σας που παίρνει κακούς βαθμούς να «μελετήσει πιο σκληρά» σπάνια λειτουργεί. Αντίθετα, πρέπει να αναγνωρίσουμε το βασικό πρόβλημα πίσω από τους κακούς βαθμούς και να κάνουμε τις κατάλληλες προσαρμογές από εκεί.

Κάθε μαθητής είναι μοναδικός. Η ενεργή ακρόαση και η ενσυναίσθηση του παιδιού σας είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ανακαλύψετε γιατί δυσκολεύεται ακαδημαϊκά και να το παρακινήσετε να τα πάει καλά στο σχολείο.

Εδώ είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα εμπόδια για καλούς βαθμούς που πρέπει να προσέξετε:

Αποσπάσεις της προσοχής

Δυσκολεύονται τα παιδιά σας να επικεντρωθούν στις σχολικές τους εργασίες; Αν ναι, δεν είναι μόνοι.

Μελέτη μετά από μελέτη διαπίστωσε ότι η τεχνολογία όπως τα smartphone και οι φορητοί υπολογιστές μπορεί να είναι περισσότερο επιβλαβής παρά χρήσιμη — σε ορισμένες περιπτώσεις αποσπούν την προσοχή σχεδόν του 50% των μαθητών.

Έπειτα, υπάρχουν τα εξωτερικά ερεθίσματα της τάξης: ψιθυριστά συμμαθητές, ακατάστατα θρανία και αφίσες που τραβούν την προσοχή.

Πίσω στο σπίτι, πιθανές διακοπές, όπως τα κατοικίδια, τα κουδούνια της πόρτας και τα βιντεοπαιχνίδια κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την επίτευξη ποιοτικού χρόνου μελέτης.

Δεν είναι απαραίτητα ότι αντιπαθούν τη μελέτη. Απλώς δεν μπορούν να επικεντρωθούν στο υλικό στο χέρι.

Εάν έχετε ένα έξυπνο παιδί που παίρνει κακούς βαθμούς, η ελαχιστοποίηση των περισπασμών είναι ένα σημαντικό βήμα προς την καλύτερη ακαδημαϊκή επίδοση.

Πίεση να είσαι «τέλεια»

ο μαθητής δεν προσέχει στην τάξη

Δεν έχω αποτύχει 10.000 φορές — έχω βρει με επιτυχία 10.000 τρόπους που δεν θα λειτουργήσουν. – Τόμας Έντισον

Τα λάθη είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την ανακάλυψη. Φανταστείτε αν ο Τόμας Έντισον είχε παραιτηθεί λόγω του φόβου της αποτυχίας.

Σίγουρα δεν θα είχε γίνει ένας από τους πιο επιτυχημένους εφευρέτες όλων των εποχών!

Ωστόσο, πολλοί μαθητές (και ενήλικες, επίσης) αισθάνονται τη συντριπτική ανάγκη να είναι «τέλεια».

Εάν τα παιδιά σας φοβούνται την αποτυχία, μπορεί γρήγορα να αποθαρρυνθούν τη στιγμή που κάνουν ένα λάθος. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να εγκαταλείψουν την ακαδημαϊκή επιτυχία εντελώς.

Αντί να επικρίνετε τις ατέλειες, βοηθήστε τα παιδιά σας να αναγνωρίσουν και να μάθουν από τα λάθη τους. Διδάξτε τους για την αποτυχία και πώς να κρατούν το κεφάλι τους ψηλά. Έτσι μεγαλώνεις ένα παιδί με αυτοπεποίθηση.

Ως αποτέλεσμα, θα έχουν περισσότερα κίνητρα να παραμείνουν στη σχολική εργασία – και πιθανότατα θα κερδίσουν καλύτερους βαθμούς στη διαδικασία.

Έλλειψη απαιτητικών αναθέσεων

Λένε τα παιδιά σας τακτικά ότι το σχολείο είναι βαρετό; Δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν τις καθημερινές τους εργασίες και εργασίες;

Αυτά είναι σημάδια ότι το παιδί σας μπορεί να υποτιμηθεί στην τάξη.

Όταν οι μαθητές δεν αισθάνονται ότι προκαλούνται κατάλληλα, συχνά απεμπλακούν με το αντικείμενο.

Μπορεί να διαπιστώσουν ότι δεν το κάνουν χρειάζομαι να μελετήσει ή να ολοκληρώσει εργασίες για να κατανοήσει το θέμα, τουλάχιστον σε βασικό επίπεδο. Ως αποτέλεσμα, παρόλο που είναι έξυπνα παιδιά, εξακολουθούν να παίρνουν κακούς βαθμούς.

Ελέγξτε τα παιδιά σας και τους δασκάλους τους για να βεβαιωθείτε ότι το υλικό του μαθήματος είναι στο σωστό επίπεδο δυσκολίας. Στη συνέχεια, κάντε προσαρμογές για να προκαλέσετε το παιδί σας ανάλογα.

Άγχος των εξετάσεων

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο έγραψα τον απόλυτο οδηγό 58 σελίδων για την επιτυχία των τεστ. Το άγχος των εξετάσεων είναι ένα κοινό, εξουθενωτικό ζήτημα για μαθητές όλων των ηλικιών.

Πολλά έξυπνα παιδιά δεν είναι εξαιρετικοί που κάνουν τεστ. Θέλουν να τα πάνε καλά στο σχολείο. Μελετούν σκληρά και προσέχουν στην τάξη. Αλλά οι βαθμοί τους στις εξετάσεις δεν αντικατοπτρίζουν αυτές τις προσπάθειες.

Το θέμα είναι ότι η καλή απόδοση στα τεστ είναι απαραίτητη για να πάρεις καλούς βαθμούς. Δεν υπάρχει τρόπος γύρω από αυτό.

Τώρα, για μερικά καλά νέα…

Με τις σωστές στρατηγικές λήψης τεστ, πολλοί από τους μαθητές με τους οποίους συνεργάζομαι βελτιώνουν τους κακούς βαθμούς τους κατά 20-30% — πολλοί χωρίς καν να σπουδάσουν περισσότερο.

Τα τεστ και οι εξετάσεις αποτελούν σημαντικό μέρος της ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας του παιδιού σας. Το να γνωρίζεις πώς να διαχειρίζεσαι το άγχος των εξετάσεων και τις δεξιότητες στις εξετάσεις θα αποδώσει καρπούς για τα επόμενα χρόνια.

Πάρα πολλές υποχρεώσεις

βαριεστημένο παιδί που αναγκάζεται να κάνει την εργασία

Εργασία για το σπίτι. Εξωσχολικές δραστηριότητες. Δουλειές και δουλειές μερικής απασχόλησης.

Οι προ-έφηβοι και οι έφηβοι συχνά αισθάνονται συγκλονισμένοι λόγω των απαιτητικών προγραμμάτων τους. Σε αντίθεση με τους ενήλικες, δεν έχουν ακόμη κατακτήσει πολύτιμες οργανωτικές δεξιότητες.

Έτσι, για να αντιμετωπίσουν τις πολυάσχολες ατζέντες τους, κοιμούνται λιγότερο, χάνουν σημαντικές εργασίες ή «ξεφεύγουν από την πραγματικότητα» παίζοντας βιντεοπαιχνίδια και βλέποντας τηλεόραση.

Βοηθήστε τα παιδιά σας να αναθεωρήσουν τις ευθύνες τους για την υποστήριξη της ψυχικής τους υγείας. Ενθαρρύνετέ τους να σημειώσουν τις ημερομηνίες λήξης και να κάνουν λίστες. Δείξτε στα παιδιά σας πώς να προγραμματίζουν τις μέρες και τις εβδομάδες τους.

Όταν οι μαθητές ξέρουν πώς να διαχειρίζονται τα διάφορα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή τους, ελευθερώνει σημαντικό διανοητικό χώρο για περισσότερα από αυτά που έχουν μεγαλύτερη σημασία.

Πώς να αντιμετωπίσετε τους κακούς βαθμούς

Τώρα που διερευνήσαμε μερικούς από τους λόγους για τους οποίους τα παιδιά σας μπορεί να παίρνουν κακούς βαθμούς, ας δούμε πέντε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να τα βοηθήσετε να ξεπεράσουν τις χαμηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις.

1. Θέστε εφικτούς στόχους

Με τα λόγια του Antoine de Saint-Exupéry: «Ένας στόχος χωρίς σχέδιο είναι απλώς μια επιθυμία».

Μόλις σταματήσετε να λέτε στα παιδιά σας να μελετούν σκληρά για το καλό τους, ρωτήστε τα πώς τους φαίνεται η επιτυχία, τόσο μέσα όσο και έξω από την τάξη. Γίνε συγκεκριμένος.

Είναι πολύ πιο εύκολο να φτάσουμε στους στόχους μας όταν ξέρουμε πού πάμε.

Η ενεργή ενασχόληση με τα παιδιά σας σχετικά με τις φιλοδοξίες τους σας βάζει επίσης στην ίδια σελίδα όσον αφορά τις προσδοκίες.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να περιγράψουν τα βήματα δράσης που θα πρέπει να κάνουν για να επιτύχουν τους στόχους τους. Αν θέλουν να αποκτήσουν ευθεία Α, ποιες ρουτίνες και στρατηγικές μελέτης θα τους επιτρέψουν να το κάνουν αυτό;

Αν και οι στόχοι είναι σημαντικοί, υπενθυμίστε στα παιδιά σας ότι δεν είναι το αποτέλεσμα αλλά η διαδικασία που έχει μεγαλύτερη σημασία.

Ναι, οι βαθμοί είναι μια εξαιρετική πηγή ανατροφοδότησης. Αλλά η νοοτροπία ανάπτυξης και οι συνήθειες που είναι απαραίτητες για την επίτευξη ευθείας Α; Αυτά είναι που θα εξυπηρετήσουν τα παιδιά σας στο μέλλον.

2. Επικοινωνήστε με τους δασκάλους του παιδιού σας

Δεν είσαι στην τάξη με τα παιδιά σου. Οι δάσκαλοί τους είναι, οπότε κουβεντιάστε μαζί τους.

Δεν πρόκειται για διαμάχη με τους δασκάλους ή για την υπεράσπιση της νοημοσύνης του παιδιού σας. Στην καρδιά της, η ανοιχτή επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας για όλους όσους εμπλέκονται στην ακαδημαϊκή εμπειρία του παιδιού σας.

Ακολουθούν ορισμένες ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στους δασκάλους του παιδιού σας:

  • Πώς τα πάει το παιδί μου συναισθηματικά και κοινωνικά;
  • Μπορείτε να μου πείτε για κάποιες συγκεκριμένες καταστάσεις που έχουν συμβεί στην τάξη και για τις οποίες σας απασχολούν;
  • Οι σχολικές εργασίες προκαλούν επαρκώς το παιδί μου;
  • Πού κάθεται το παιδί μου; Υπάρχει πιθανότητα ένα κάθισμα στην πρώτη σειρά με λιγότερους περισπασμούς;
  • Τι μπορώ να κάνω στο σπίτι για να βοηθήσω το παιδί μου να μάθει πιο αποτελεσματικά;

Με την επικοινωνία με τους δασκάλους, θα αποκτήσετε μια ολοκληρωμένη κατανόηση του τι συμβαίνει μέσα στην τάξη. Συνδυάστε αυτή τη γνώση με μια υγιή σχέση δασκάλου-γονέα και θα βάλετε τα θεμέλια για την ακαδημαϊκή επιτυχία του παιδιού σας.

3. Προσλάβετε έναν προπονητή

Προπονητής για μαθητές

Μερικές φορές όλοι χρειαζόμαστε λίγη υποστήριξη — και αυτό ισχύει και για εσάς ως γονέα.

Ίσως υπάρχει μια συνεχής σύγκρουση μεταξύ εσάς και των παιδιών σας σχετικά με τους κακούς βαθμούς τους. Ή ίσως τα παιδιά σας αγνοούν τη συμβουλή σας, αλλά ακούνε παρόμοιες απόψεις όταν προέρχονται από μια φρέσκια φωνή.

Εδώ μπαίνει ένας προπονητής.

Ο σωστός εκπαιδευτικός προπονητής μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά σας να επιτύχουν τους ακαδημαϊκούς τους στόχους και να ελαφρύνει το φορτίο σας. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά σας παίρνουν καλύτερους βαθμούς και η σχέση σας μαζί τους βελτιώνεται.

Έχω καθοδηγήσει εκατοντάδες και εκατοντάδες μαθητές 1-προς-1. Τους βοήθησα να βρουν το εσωτερικό τους κίνητρο και να γίνουν επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι.

Μου αρέσει αυτό που κάνω και θα ήμουν ενθουσιασμένος να βοηθήσω τον έφηβό σας να κάνει επίσης μια θετική μεταμόρφωση.

Φυσικά, μπορείτε επίσης να αναζητήσετε δασκάλους, γείτονες ή ακόμα και οικογενειακούς φίλους για να καθοδηγήσουν το παιδί σας. Είναι ζωτικής σημασίας να βρείτε τον κατάλληλο προπονητή και μέντορα για το παιδί σας!

4. Κάντε τη μελέτη πιο διασκεδαστική

Η εργασία για το σπίτι δεν θα μπορέσει ποτέ να ανταγωνιστεί τα βιντεοπαιχνίδια από άποψη διασκέδασης.

Αλλά ακόμα κι αν ο έφηβος σας μισεί το σχολείο, υπάρχουν τρόποι να κάνετε τη μελέτη λιγότερο κουραστική και πιο ελκυστική δραστηριότητα. Εδώ είναι μερικές ιδέες:

  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να ανταμείβουν τον εαυτό τους με μικρά διαλείμματα (χωρίς τεχνολογία) μετά από συνεδρίες μελέτης εστιασμένες στο λέιζερ.
  • Μετατρέψτε την εργασία σε παιχνίδι. Τα παζλ, τα trivia και τα flashcards είναι υπέροχα. Ακόμη και οι έφηβοι απολαμβάνουν το gamification όταν είναι κατάλληλο για την ηλικία.
  • Δημιουργήστε έναν χαλαρωτικό χώρο για να μελετούν τα παιδιά σας. Ένας καθορισμένος χώρος εργασίας για το σπίτι θα κρατήσει μακριά τους περισπασμούς και θα βελτιώσει τη συγκέντρωση, ενώ θα κάνει τη διαδικασία μελέτης πιο ευχάριστη.

5. Δώστε στο παιδί σας τον έλεγχο

Αν θέλετε τα παιδιά σας να πάρουν καλύτερους βαθμούς, δώστε τους τον έλεγχο των ακαδημαϊκών τους – με όρια.

Θα εξακολουθείτε να συμμετέχετε στη ζωή και τις σπουδές των παιδιών σας και θα πρέπει να συνεργαστείτε μαζί τους για να θέσετε σαφείς προσδοκίες και συνέπειες.

Αλλά δεν θα υπάρχει πλέον καθημερινή γκρίνια για τις εργασίες ή τις εργασίες. Τα παιδιά σας θα κατανοήσουν τις ευθύνες τους και θα ενεργήσουν ανάλογα.

Με αυτήν την προσέγγιση, τα παιδιά σας θα αποκτήσουν μια αίσθηση αυτονομίας. Θα έχουν επίσης καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο.

Αλλά, ίσως ακόμη πιο σημαντικό, τα παιδιά σας θα αναπτύξουν μια αίσθηση ευθύνης και ενδυνάμωσης για τις πράξεις και τις επιλογές τους.

Είναι αποτελεσματικές οι τιμωρίες για κακούς βαθμούς;

Μητέρα και κόρη μαλώνουν

Θα το πάρω κατευθείαν…

Δεν πιστεύω στην τιμωρία για κακούς βαθμούς.

Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως περιγράφεται παραπάνω, συνήθως υπάρχει α λόγος γιατί τα παιδιά δεν τα πάνε καλά στο σχολείο.

Και αυτός ο λόγος είναι σπάνια που απλά δεν τους νοιάζει.

Το να γειώσετε τα παιδιά σας για δύο μήνες επειδή απέτυχαν σε μια εξέταση δεν εντοπίζει το βασικό πρόβλημα πίσω από την κακή ακαδημαϊκή επίδοση. Αν μη τι άλλο, οδηγεί σε απογοητευμένα παιδιά με ακόμη λιγότερα κίνητρα να τα πάνε καλά στο σχολείο.

Αντί να επιβάλλω συνέπειες για κακούς βαθμούς, προτείνω ακούγοντας ενεργά στα παιδιά σας. Εξερευνήστε τι συμβάλλει στους κακούς βαθμούς τους και, στη συνέχεια, εργαστείτε για να λύσετε το πρόβλημα μαζί. Οι τακτικές που περιγράφονται σε αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσουν.

Ούτε προτείνω να επιβραβεύετε τα παιδιά σας για καλούς βαθμούς. Αντίθετα, θέλουμε να φτάσουμε σε ένα σημείο εγγενούς κινήτρου.

Αυτή είναι μια προσέγγιση προσανατολισμένη στη διαδικασία, όπου η αυτοβελτίωση και η συνεισφορά είναι οι κύριες ανταμοιβές, αντί το επιθυμητό αποτέλεσμα να είναι η κύρια ανταμοιβή.

Αυτή η προσέγγιση θα βοηθήσει τα παιδιά σας σε όλη τους τη ζωή και θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνουν και αυτά πιο επιτυχημένα!

Η κατώτατη γραμμή

Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο να δεις το έξυπνο παιδί σου να παίρνει κακούς βαθμούς.

Αλλά αντί να μικροδιαχειρίζεστε, να γκρινιάζετε ή να προσθέτετε λάδι στη φωτιά, δοκιμάστε να εφαρμόσετε τις συμβουλές σε αυτό το άρθρο. Το παιδί σας θα έχει καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο και θα αποκτήσει βασικές δεξιότητες ζωής που είναι πιο σημαντικές από οποιονδήποτε βαθμό.

Και να θυμάστε, είναι εντάξει να προσλαμβάνετε έναν προπονητή όταν εσείς και το παιδί σας το χρειάζεστε.

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα καθοδήγησης 1-προς-1 για εφήβους (είναι το life coaching και πολλά άλλα!) και πώς δίνω τη δυνατότητα στους μαθητές να επιτύχουν μέσω τεχνικών που υποστηρίζονται από την επιστήμη. Είμαι σε μια αποστολή να μεγιστοποιήσω τις δυνατότητες κάθε μαθητή και θα ήθελα πολύ να υποστηρίξω και το παιδί σας!