Το έργο Urban Grain Seed του Peterborough Community Garden Networks – You Grow Girl

Το έργο Urban Grain Seed του Peterborough Community Garden Networks – You Grow Girl

Dezember 2, 2022 0 Von admin
Κοινοτικός κήπος Peterborough

Πολύ πίσω στα βάθη του βαθύτερου χειμώνα δέχτηκα μια θέση με Fiskars Project Orange Thumb® ως μέλος της συντακτικής επιτροπής. Το Project Orange Thumb δίνει μια οικονομική βοήθεια σε κοινοτικούς κήπους στις Η.Π.Α και στον Καναδά και φέτος 30 κήποι διατέθηκαν για να λάβει ο καθένας $3.500 σε μετρητά και εργαλεία.

Ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου, η αποστολή μου ήταν να αξιολογήσω προσεκτικά μια στοίβα αιτήσεων και να βοηθήσω στην επιλογή των νικητών υποψηφίων. Η επιλογή των νικητών δεν ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς πολλές από τις ομάδες παρουσίασαν εμπνευσμένες ιδέες και εκπληκτικές ιστορίες που θα μπορούσαν να έχουν θετική επίδραση στις κοινότητές τους. Ένα δεύτερο μέρος της αποστολής μου ήταν να κάνω check-in με μια από τις ομάδες της κοινότητας πολύ στην καλλιεργητική περίοδο για να δω πώς είχε αναπτυχθεί ο κήπος τους από τότε που έλαβαν την επιχορήγηση την άνοιξη.

Διαβάζοντας τις εφαρμογές, με τράβηξε ιδιαίτερα το έργο του Peterborough Community Garden Network που βρίσκεται όχι μακριά από μένα περίπου 2 ώρες έξω από το Τορόντο. Αυτό που ξεκίνησε ως τυπικός κοινοτικός κήπος στο δίκτυο μετατράπηκε σε Urban Grain Seed Saving Garden, ένας χώρος κήπου που βρίσκεται μοναδικά πάνω από ένα γκαράζ στάθμευσης που τυχαίνει να είναι τέλειος για την καλλιέργεια ασυνήθιστων και κειμηλίων σιτηρών σε μικρή κλίμακα. Όλοι οι σπόροι που καλλιεργούνται στον κήπο δωρίζονται στη βιβλιοθήκη σπόρων της τοπικής κοινότητας για να φυτευτούν και να αναπτυχθούν το επόμενο έτος, και ο κήπος λειτουργεί επίσης ως χώρος διδασκαλίας, προσφέροντας στους κατοίκους της πόλης την ευκαιρία να μοιραστούν την εμπειρία της καλλιέργειας σιτηρών, της συγκομιδής, και φρεζάρισμα. Μου κέντρισε πολύ το ενδιαφέρον αυτή η μοναδική ιδέα της κοινοτικής κηπουρικής και μίλησα με τη διοργανώτρια Jill Bishop για να μάθω πώς προέκυψε η ιδέα, τι έχουν κάνει φέτος μέχρι τώρα και πού σκοπεύουν να κάνουν το έργο στο μέλλον.

Κοινοτικός κήπος Peterborough
Ο Κήπος Εξοικονόμησης Σπόρων Αστικού Δικτύου Κήπων του Peterborough Community Garden στις αρχές της άνοιξης.

Η συνέντευξή μου με την Jillian Bishop του έργου Peterborough Community Garden Network Urban Grain Seed Project

Ε: Μπορείτε να μου πείτε λίγα λόγια για το ιστορικό αυτού του έργου; Από πού προέκυψε η ιδέα;

ΕΝΑ. Το Urban Grain Seed Project προέκυψε ως μέσο αξιοποίησης του ανεπαρκώς χρησιμοποιούμενου κοινοτικού χώρου κήπου. Υπήρχε ένας κοινοτικός κήπος που χρησιμοποιούνταν εδώ και αρκετά χρόνια από μέλη του προσωπικού του Υπουργείου Φυσικών Πόρων. Καλλιέργησαν τρόφιμα για να τα δωρίσουν σε τοπικά προγράμματα διατροφής. Πέρυσι, η ομάδα κήπου είχε χάσει λίγο από τον ατμό της και αποφάσισε να κάνει ένα ή δύο χρόνια άδεια. Σε μια προσπάθεια να μην καταλάβουν τα ζιζάνια, φυτέψαμε μερικούς κόκκους ως πείραμα. Ευχαρίστως, τα πήγαν πολύ καλά και έγινε αντιληπτή η δυνατότητα να καλλιεργηθούν δημητριακά σε μοναδικά, υψηλού προφίλ και ελάχιστα χρησιμοποιημένα σημεία.

Αυτό το χειμώνα, προσεγγίσαμε ξανά την ομάδα σχετικά με τη χρήση του κήπου για να φυτέψουμε έναν πιο επίσημο Αστικό Κήπο Σπόρους Σπόρους και χάρη στην υποστήριξη του Project Orange Thumb, καταφέραμε να κάνουμε το έργο πραγματικότητα. Το έργο στοχεύει στη φύτευση μιας ποικιλίας κειμηλίων σιτηρών με σκοπό την αύξηση της ποιότητας και της ποσότητας των τοπικών σπόρων σιτηρών που καλλιεργούνται στην περιοχή μας. Οι σπόροι θα διανεμηθούν το επόμενο έτος μέσω της Community Seed Library. Ελπίζουμε ότι θα φυτευτούν σε τμήματα κοινοτικών κήπων που ενδέχεται να εγκαταλειφθούν ή υποχρησιμοποιηθούν και να ενσωματωθούν σε οικόπεδα της κοινότητας των κηπουρών και της πίσω αυλής. Εάν έχουμε άφθονη σοδειά, θα αλέθουμε επίσης μερικά από τα σιτηρά για να ψήσουμε ψωμί και θα αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση και το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια σιτηρών στην πόλη.

Επειδή η τοποθεσία βρίσκεται στην οροφή ενός γκαράζ στάθμευσης, παρέχει τέλεια απομόνωση για εξοικονόμηση σπόρων. Εκτός από τα δημητριακά, θα καλλιεργήσουμε ορισμένες ποικιλίες ντομάτας, κολοκυθάκια, φασόλια και πιπεριές που θα απομονωθούν σωστά. Λόγω αυτής της απομόνωσης και της μοναδικότητας της τοποθεσίας (υψωμένα κρεβάτια στην οροφή ενός γκαράζ στάθμευσης), είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να φιλοξενήσει εργαστήρια που επιδεικνύουν με ακρίβεια τις κατάλληλες τεχνικές εξοικονόμησης σπόρων και να εμπνεύσει άλλους να καλλιεργήσουν σιτηρά και άλλες καλλιέργειες για εξοικονόμηση σπόρων σε αστικές και μοναδικές τοποθεσίες.

Κοινοτικός κήπος Peterborough
Φαγόπυρο και αραβικό μπλε κριθάρι στα τέλη του καλοκαιριού 2014.

Κοινοτικός κήπος Peterborough
Αραβικό μπλε κριθάρι την άνοιξη.

Κοινοτικός κήπος Peterborough
Αραβικό Μπλε Κριθάρι

Ε. Τι καλλιέργειες καλλιεργείτε;

ΕΝΑ.

  • Κινόα πολλαπλών αποχρώσεων (από σπόρους που καλλιεργήθηκαν και σώθηκαν από την ίδια τοποθεσία την περασμένη σεζόν)
  • Μωβ Κριθάρι
  • Arab Blue Barley
  • Red Fife Wheat (μια ποικιλία κειμήλιο που έχει ιστορία και ρίζες στα Kawarthas)
  • Αιθιοπικό σιτάρι με μπλε χρωματισμό
  • Φαγόπυρο
  • Turkey Craw Climbing Bean
  • Lazy Housewife Bean
  • Μαύρη ντομάτα κριμ
  • Κολοκυθάκια Cocozelle
  • Κολοκυθάκια Butternut

Ερ. Ποιες προκλήσεις έχετε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα αυτή τη σεζόν;

ΕΝΑ. Μια πρόκληση ήταν ότι παρά την προκαθορισμένη χρήση του κήπου για την εποχή το χειμώνα, η ομάδα αποφάσισε ότι όντως θα ξανασυνεδριάσει και ήθελε να καλλιεργήσει κάποια λαχανικά στο χώρο για φέτος. Ήμασταν σε θέση να συνεργαστούμε για να διαπραγματευτούμε την κοινή χρήση του χώρου και στην πραγματικότητα παρέχει μια εξαιρετική ευκαιρία να μοιραστούμε τεχνικές εξοικονόμησης σπόρων με μια ομάδα ενδιαφερόμενων κηπουρών. Ήταν ελαφρώς δύσκολο να τους πείσουμε να καλλιεργήσουν μόνο ένα είδος κολοκυθιού από καθεμία από τις τέσσερις οικογένειες για να αποτρέψουμε τη διασταυρούμενη επικονίαση, αλλά μπορέσαμε να παράσχουμε τους σπόρους, οπότε βγήκε εντάξει.

Είναι πολύ ζεστό και στεγνό εκεί, αλλά εγκαταστήσαμε στάγδην άρδευση σε ένα χρονόμετρο και τα πράγματα μένουν καλά ποτισμένα ως αποτέλεσμα.

Ο κήπος είναι ανοιχτός στο κοινό μόνο κατά τις εργάσιμες ώρες, αλλά καταφέραμε να το αντιμετωπίσουμε και φιλοξενώντας μεσημεριανό γεύμα και δραστηριότητες μάθησης, καταφέραμε να βγάλουμε πολλούς ανθρώπους από το γραφείο και άλλους ενδιαφερόμενους συμμετέχοντες στο εργαστήριο.

Κοινοτικός κήπος Peterborough
Κινόα – Φθινόπωρο 2014

Κοινοτικός κήπος Peterborough
Ωρίμανση κινόα – Φθινόπωρο 2014

Ε. Τι γίνεται με τα πλάσματα; Όταν μιλήσαμε τελευταία, αναφέρατε ένα πρόβλημα με τα κουνελάκια.

ΕΝΑ. Και ναι, τα κουνελάκια είναι επίμονα! Θα νομίζατε ότι το να βρίσκεστε σε μια ταράτσα (αν και είναι χτισμένη σε μια πλαγιά, άρα βρίσκεται στο επίπεδο του εδάφους από τη μία πλευρά) θα απέτρεπε τη μαζική προσβολή, αλλά δεν το κάνει. Έτσι, έχουμε καλύψει σχεδόν τα πάντα σε σύρμα κοτόπουλου και με αίμα, και τα πράγματα φαίνεται να εξελίσσονται αρκετά καλά.

Είχαμε ένα γοφάρι να μπει μέσα και να πατήσει αρκετά από το σιτάρι και το κριθάρι. Έκτοτε απομακρύνθηκε ανθρώπινα και τα πράγματα φαίνεται να αναρρώνουν καλά.

Κοινοτικός κήπος Peterborough
Φαγόπυρο – Άνοιξη 2015

Ε. Όσον αφορά την εξοικονόμηση σπόρων, έχετε προβλήματα με την απομόνωση (αποτροπή διασταύρωσης των ποικιλιών); Πώς το αντιμετωπίζετε σε έναν μικρότερο, αστικό χώρο;

ΕΝΑ. Η τοποθεσία είναι πραγματικά ιδανική για απομόνωση, επειδή δεν υπάρχουν μεγάλα χωράφια που καλλιεργούν σιτηρά ή άλλους κήπους στη γύρω περιοχή. Χρειάστηκε όντως να σχεδιάσουμε τον κήπο ανάλογα, ώστε να φυτέψουμε πράγματα που δεν διασταυρώνονται μεταξύ τους στον μικρό χώρο (δηλαδή μόνο μία ποικιλία κινόα, μία ποικιλία κολοκυθιού από κάθε οικογένεια). Επικεντρωθήκαμε επίσης σε αυτογονιμοποιούμενες ποικιλίες που απαιτούν περιορισμένη απομόνωση (τα φασόλια και οι ντομάτες χωρίζονται κατά 15 πόδια).

Ε. Πώς έγινε η Επιχορήγηση Orange Thumb Project Fiskars σε βοηθάει να ξεκινήσει η σεζόν; δηλαδή σε τι το χρησιμοποιήσατε;

ΕΝΑ. Τα εργαλεία χρησιμοποιήθηκαν για να βοηθήσουν να ξεριζώσουν, να προετοιμάσουν και να φυτέψουν τους κήπους. Μπορέσαμε να προσκαλέσουμε μια μεγάλη ομάδα για να βοηθήσει στην προετοιμασία του κήπου, επειδή είχαμε μια μεγάλη συλλογή εργαλείων που έπρεπε να χρησιμοποιηθούν.

Αγοράσαμε:

– Αγοράστηκε ένας κάδος αποθήκευσης για τη διατήρηση των εργαλείων σε καλή κατάσταση.
– Συγκομίστε καλάθια για να μαζέψετε τα προϊόντα.
– Στάξτε εύκαμπτους σωλήνες, χρονοδιακόπτη και συνδέσμους για να διασφαλίσετε ότι ο κήπος παραμένει ποτισμένος.
– Kindling για την επισήμανση όλων των φυτών στον κήπο.
– Σύρμα κοτόπουλου και αίμα για να αποτρέψετε τα κουνελάκια.
– Πάσσαλοι, σπάγκοι και πέργκολα για να διατηρείται ο κήπος τακτοποιημένος και οργανωμένος.
– Σίτες και μύλος σιτηρών για να βοηθήσουν στο αλωνισμό και τον καθαρισμό των σιτηρών κατά τη συγκομιδή και να πειραματιστούν με την παρασκευή αλευριού για να ενδιαφερθούν περισσότεροι άνθρωποι να καλλιεργήσουν τα δικά τους σιτηρά.
– Βάζα για την ασφαλή αποθήκευση των σπόρων μετά τη συγκομιδή.

Ερ. Ποια είναι τα σχέδιά σας για τα σιτηρά και πώς λειτουργεί η επεξεργασία; Έχω κάνει μερικούς πειραματισμούς επεξεργασίας του αμάραντου που μεγάλωσα και ήταν εφιάλτης να ξεχωρίσω μόνο ένα μικρό βάζο!

ΕΝΑ. Προσπαθούμε να συλλέξουμε το μεγαλύτερο μέρος της συγκομιδής που θα καθαριστεί και θα αποθηκευτεί ως σπόρος για αναφύτευση την επόμενη σεζόν, αλλά θα αλέθουμε μέρος της για να δείξουμε στους ανθρώπους ότι μπορούν να καλλιεργήσουν και να επεξεργαστούν το δικό τους αλεύρι και να εμπλακούν περισσότεροι άνθρωποι στην καλλιέργεια τους. δικοί κόκκοι σε μικρές ή μεγαλύτερες κλίμακες.

Έχουμε ή θα αγοράσουμε περισσότερο εξοπλισμό για να βοηθήσουμε να αλωνίσουμε και να καθαρίσουμε τα δημητριακά από κοινού. Αυτό θα γίνει μέσω πρακτικών εργαστηρίων που βοηθούν τους ανθρώπους να αναπτύξουν τις απαιτούμενες δεξιότητες και να μοιράζονται τον εξοπλισμό για να διασφαλίσουν ότι τα δημητριακά καθαρίζονται και αποθηκεύονται σωστά για το χειμώνα ή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επεξεργασία σε αλεύρι.

Ερ. Έχετε σχέδια για την επόμενη χρονιά;

ΕΝΑ. Θα θέλαμε να συνεχίσουμε να επεκτείνουμε αυτή την πρωτοβουλία σε όλους τους κοινοτικούς κήπους της πόλης. Μόλις μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια καλή συλλογή σπόρων τοπικής καλλιέργειας και συλλέξουμε τον εξοπλισμό που απαιτείται για το αλωνισμό, τον καθαρισμό, την αποθήκευση και το άλεσμα των σιτηρών, θα είμαστε σε θέση να ενθαρρύνουμε περισσότερους κηπουρούς της κοινότητας και της αυλής να ενσωματώσουν την καλλιέργεια σιτηρών στα αγροτεμάχια τους. Θα είναι πολύ πολύτιμο για την καταστολή των ζιζανίων σε εγκαταλελειμμένα οικόπεδα και για τη διαφοροποίηση των καλλιεργειών που καλλιεργούν οι άνθρωποι στην πόλη. Νομίζω ότι η καλλιέργεια σιτηρών μπορεί να συμβάλει στην ενθάρρυνση μιας μεγαλύτερης ποικιλίας ανθρώπων που συμμετέχουν σε κοινοτικούς κήπους και σε τοπικό επίπεδο. Το γεγονός ότι απαιτούν λιγότερο πότισμα και βοτάνισμα και μπορούν να παράγουν ένα προϊόν που αποθηκεύεται εύκολα και πολλαπλών χρήσεων θα είναι πολύ ελκυστικό για τους ανθρώπους.

Θα θέλαμε να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε αυτόν τον ιστότοπο ιδιαίτερα λόγω του γεγονότος ότι θα καλλιεργηθούν σπόροι που είναι μοναδικά προσαρμοσμένοι στις συνθήκες στέγης/υπερυψωμένου κρεβατιού/ αστικών συνθηκών. Φιλοξενώντας πρακτικά εργαστήρια αυτή τη σεζόν, ελπίζουμε να έχουμε μια ομάδα κηπουρών με εμπειρία στην καλλιέργεια, το αλώνισμα και τη χρήση σιτηρών που μπορούν με τη σειρά τους να εκπαιδεύσουν μια ευρύτερη ομάδα καλλιεργητών τις επόμενες εποχές.

———

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το Peterborough Community Garden ή το Urban Grain Seed Project, μπορείτε να τους ακολουθήσετε online μέσω: Twitter @PtboCommGardens | Facebook | Ίνσταγκραμ @Urbantomatolady

Όλες οι φωτογραφίες σε αυτήν την ανάρτηση είναι ευγενική προσφορά της Jillian Bishop.

———

Αποκάλυψη: Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είμαι στη συντακτική επιτροπή του Project Orange Thumb® για το 2015, η οποία είναι μια θέση επί πληρωμή.