6 τρόποι για να αποφύγεις πρόστιμο στη βιβλιοθήκη

6 τρόποι για να αποφύγεις πρόστιμο στη βιβλιοθήκη

Dezember 23, 2021 0 Von admin

Η χρήση της βιβλιοθήκης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκτήσετε δωρεάν πρόσβαση σε βιβλία στο uni. Αλλά μόνο εάν αποφύγετε να επιβληθεί πρόστιμο για καθυστερημένα ή χαμένα βιβλία. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μείνετε μακριά από αυτά τα χρέη.

Άτομο που κρατά βιβλία

Πίστωση: Krakenimages.com, Linda Bestwick – Shutterstock

Τα πρόστιμα στη βιβλιοθήκη πρέπει πάντα να αποφεύγονται. Για αρχή, είναι μια αποστράγγιση για τα οικονομικά σας. Αλλά μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να δανειστείτε ή να ανανεώσετε άλλα βιβλία μέχρι να πληρώσετε τα πρόστιμα. Αυτό θα ήταν πολύ άβολο αν κάνετε αναθεώρηση της τελευταίας στιγμής και χρειάζεστε επειγόντως ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη.

Το κόστος των προστίμων της βιβλιοθήκης θα ποικίλλει από uni σε uni. Κατά γενικό κανόνα, μπορεί να σας ζητηθεί να πληρώσετε περίπου 25 p ανά ημέρα (ή περισσότερα!) για καθυστερημένα βιβλία. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά γρήγορα αθροίζεται, ειδικά αν υπάρχουν πολλά βιβλία που πρέπει να επιστρέψετε.

Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι επιβάλλονται πρόστιμα στη βιβλιοθήκη εύκολα αποφεύξιμαόπως δείχνουν αυτές οι συμβουλές…

Πώς να αποφύγετε τα πρόστιμα στη βιβλιοθήκη

Ακολουθούν οι καλύτεροι τρόποι για να μην χρειαστεί να πληρώσετε πρόστιμο στη βιβλιοθήκη:

  1. Παρακολουθήστε τις ημερομηνίες λήξης των βιβλίων της βιβλιοθήκης σας

    Η πρόσβαση στη βιβλιοθήκη είναι εύκολα ένα από τα καλύτερα δωρεάν πράγματα που μπορείτε να πάρετε από το πανεπιστήμιο. Ωστόσο, είναι δωρεάν μόνο εφόσον επιστρέψετε όλα τα βιβλία σας στην ώρα τους.

    Για να αποφύγετε καθυστερημένες χρεώσεις, βρείτε ένα σύστημα που σας βοηθά να παρακολουθείτε τα βιβλία που έχετε βγάλει και πότε είναι ληξιπρόθεσμα.

    Ο ευκολότερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι πιθανώς να ορίστε υπενθυμίσεις στο τηλέφωνό σας για την ημερομηνία λήξης κάθε βιβλίου. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να στοχεύσετε να ρυθμίσετε την υπενθύμιση για μία ή δύο ημέρες εκ των προτέρων. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε να φτάσετε στην ημέρα που πρέπει, μόνο για να διαπιστώσετε ότι δεν έχετε χρόνο να πάτε στη βιβλιοθήκη.

    Εναλλακτικά, μπορείτε να κρατήσετε ένα υπολογιστικό φύλλο που να καλύπτει τις ημερομηνίες λήξης.

    Ή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν πίνακα ή έναν πίνακα ανακοινώσεων (μπορείτε συνήθως να τα βρείτε στο Wilko). Στον πίνακα σας, μπορείτε να αναφέρετε τις ημερομηνίες λήξης των βιβλίων της βιβλιοθήκης σας. Απλώς βεβαιωθείτε ότι έχετε τη συνήθεια να το ελέγχετε τακτικά.

  2. Μελέτη στη βιβλιοθήκη

    άνθρωπος που βγάζει το βιβλίο από το ράφι

    Πίστωση: Morakot Kawinchan – Shutterstock

    Δεν χρειάζεται απαραίτητα να βγάλετε βιβλία από τη βιβλιοθήκη για να τα χρησιμοποιήσετε. Εάν μείνετε στη βιβλιοθήκη για να διαβάσετε βιβλία, θα αποφύγετε τον κίνδυνο να τα πάρετε σπίτι και να ξεχάσετε να τα επιστρέψετε.

    Μπορεί να διαπιστώσετε ότι υπάρχουν φορές που χρειάζεται να βγάλετε ένα βιβλίο. Εάν γράφετε ένα δοκίμιο που αναμένεται την επόμενη μέρα, αλλά η βιβλιοθήκη κλείνει σύντομα, θα θέλετε να πάρετε τα βιβλία στο σπίτι.

    Αλλά, αν μείνετε στη βιβλιοθήκη για να μελετήσετε όποτε είναι δυνατόν, γενικά θα μπορείτε να αποφύγετε τα πρόστιμα.

  3. Μην δανείζετε βιβλία της βιβλιοθήκης σε φίλους

    Παρόλο που μπορεί να φαίνεται ωραίο να κάνετε, μην δανείζετε τα βιβλία της βιβλιοθήκης σας στους φίλους σας. Καθώς βγαίνουν με το όνομά σας, τα βιβλία είναι δική σας ευθύνη να τα φροντίζετε.

    Εάν ο φίλος σας καθυστερήσει να σας επιστρέψει το βιβλίο (ή, χειρότερα, χάσει το βιβλίο), θα πρέπει να αντιμετωπίσετε το κόστος. Αν και ίσως ελπίζετε ότι θα σας πλήρωναν για να καλύψετε το πρόστιμο της βιβλιοθήκης, αυτό δεν είναι εγγυημένο. Θα μπορούσε στη συνέχεια να οδηγήσει σε μια αρκετά άβολη συζήτηση για να ζητήσετε τα χρήματα πίσω.

    Επίσης, δεν πρέπει να δανείζετε την κάρτα της βιβλιοθήκης σας σε κανέναν άλλο. Ισχύει ο ίδιος λόγος: οτιδήποτε βγαίνει από τη βιβλιοθήκη με το όνομά σας είναι δική σας ευθύνη.

    Μπορεί ακόμη και να διαπιστώσετε ότι είναι στην πολιτική της βιβλιοθήκης ότι δεν μπορείτε να δανείζετε βιβλία και κάρτες βιβλιοθήκης σε άλλους.

  4. Χρησιμοποιήστε δωρεάν διαδικτυακούς πόρους

    γυναίκα που χρησιμοποιεί φορητό υπολογιστή

    Credit: Atanas Bezov – Shutterstock

    Για να αποκτήσετε δωρεάν πρόσβαση σε βιβλία εκτός των ωρών λειτουργίας της βιβλιοθήκης, ρίξτε μια ματιά στο διαδίκτυο. Ίσως μπορείτε να βρείτε μερικά από τα κείμενα που χρειάζεστε στο Google Scholar.

    Αλλά, όταν διαβάζετε ορισμένα μέρη ενός βιβλίου στη βιβλιοθήκη και άλλα μέρη στο διαδίκτυο, να είστε προσεκτικοί με την αναφορά σε δοκίμιο. Εάν τα ηλεκτρονικά και φυσικά αντίγραφα είναι διαφορετικές εκδόσεις, οι αριθμοί σελίδων ενδέχεται να μην ταιριάζουν. Ελέγξτε ξανά αυτό και χρησιμοποιήστε μόνο τους αριθμούς σελίδων από μία έκδοση για συνέπεια.

    Μπορείτε επίσης να διαβάσετε ακαδημαϊκά περιοδικά σε ιστότοπους όπως το JSTOR (ένας από τους πιο χρήσιμους ιστότοπους για φοιτητές). Αυτά τα περιοδικά μπορούν να βοηθήσουν μαζικά με δοκίμια και εργασίες και θα πρέπει να είναι δωρεάν για ανάγνωση από το σπίτι.

    Δεν είστε σίγουροι αν έχετε δωρεάν πρόσβαση στο JSTOR ή σε παρόμοιους ιστότοπους μέσω του uni; Ρωτήστε τον καθηγητή ή τις υπηρεσίες μαθητών σας για να μάθετε.

  5. Προσφορά αντικατάστασης χαμένων βιβλίων βιβλιοθήκης

    Θα πρέπει πάντα να προσπαθείτε να φροντίζετε τα βιβλία της βιβλιοθήκης. Ωστόσο, εάν χάσετε κάποιο, επικοινωνήστε με τη βιβλιοθήκη το συντομότερο δυνατό για να τους ενημερώσετε. Όσο περισσότερο περιμένετε να τους το πείτε και να το διευθετήσετε, τόσο περισσότερα μπορεί να χρειαστεί να πληρώσετε.

    Όταν το αναφέρετε ως χαμένο, αξίζει να προσφέρετε να αγοράσετε ένα αντίγραφο αντικατάστασης. Αυτό θα μπορούσε να σας εξοικονομήσει χρήματα εάν βρείτε ένα που είναι σε καλή κατάσταση και κοστίζει λιγότερο από το τέλος αντικατάστασης της βιβλιοθήκης. Θα μπορούσατε πάντα να ελέγχετε με τη βιβλιοθήκη πόσο θα είναι η πλήρης χρέωση εάν δεν είστε σίγουροι.

    Μπορεί να χρειαστεί να πληρώσετε ένα τέλος διαχειριστή μετά την αντικατάσταση του αντιγράφου της βιβλιοθήκης. Ωστόσο, πιθανότατα θα χρειαστεί να πληρώσετε αυτό το τέλος ακόμα κι αν δεν μπορούσατε να βρείτε ένα αντίγραφο αντικατάστασης.

    Φυσικά, θα γλυτώσεις περισσότερο χρήματα εάν βρείτε το βιβλίο της βιβλιοθήκης και αποφύγετε την ανάγκη να το αντικαταστήσετε. Προσπαθήστε να είστε όσο πιο λεπτομερείς μπορείτε όταν το αναζητάτε.

  6. Αγοράστε βιβλία που χρειάζεστε

    Με βιβλία που είναι απαραίτητα για το μάθημά σας, μπορεί να τα χρειάζεστε για περισσότερο από την τυπική περίοδο δανεισμού της βιβλιοθήκης. Μπορείτε συνήθως να ανανεώσετε τα βιβλία όταν πλησιάζει η ημερομηνία επιστροφής τους – εφόσον δεν τα έχει ζητήσει κανείς άλλος.

    Για να αποφύγετε την ανάγκη επιστροφής βιβλίων πριν να είστε έτοιμοι, θα μπορούσατε να αγοράσετε το δικό σας αντίγραφο, αν είναι δυνατόν. Αυτό αφαιρεί την πίεση του να έχετε ένα χρονικό όριο για το πόσο καιρό μπορείτε να το κρατήσετε.

    Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αγοράσετε βιβλία εάν δυσκολεύεστε να παρακολουθείτε τις ημερομηνίες λήξης της βιβλιοθήκης. Η κατοχή των βιβλίων σας δίνει ένα πράγμα λιγότερο για να ανησυχείτε.

    Για να βρείτε τις καλύτερες προσφορές σε βιβλία, διαβάστε τον οδηγό μας για εξοικονόμηση χρημάτων σε σχολικά βιβλία.

    Στη συνέχεια, όταν δεν τα χρειάζεστε πλέον, μπορείτε να κερδίσετε αρκετά χρήματα πουλώντας τα βιβλία στο Διαδίκτυο.

Η πρόσβαση στη βιβλιοθήκη είναι μόνο ένα από τα πολλά σπουδαία πράγματα που μπορείτε να αποκτήσετε δωρεάν από το uni.