The Gardener Turns 43 – You Grow Girl

The Gardener Turns 43 – You Grow Girl

Dezember 2, 2022 0 Von admin
Gayla Trail στον κήπο της

Ο Ντέιβιν με τράβηξε αυτή τη φωτογραφία που στέκομαι στον κήπο τις προάλλες, με αφορμή τα 43α γενέθλιά μου. Έβρεχε εκείνη την ώρα, αλλά ήμουν ενθουσιασμένος. Εδώ στο Τορόντο έχει αφόρητη ξηρασία και ζέστη εδώ και αρκετό καιρό. Ποτέ δεν εκτίμησα τη βροχή περισσότερο από αυτό το καλοκαίρι. Από πολλές απόψεις δεν ήμουν ποτέ πιο ευγνώμων γενικά από ό,τι τώρα. Είμαι ευγνώμων που έχω τον χρόνο που έχω με αυτό το μικρό κομμάτι γης και για όλα όσα με δίδαξε και συνεχίζει να με διδάσκει. Με απλά λόγια, είμαι επίσης ευγνώμων που είμαι ζωντανός.

Στα 39 μου ένιωσα αβάσιμη και ανησυχούσα για τη γήρανση. Ανησυχούσα για το πώς οι γυναίκες γίνονται αόρατες μετά από μια ορισμένη ηλικία. Οι άντρες γερνούν σε ασημένιες αλεπούδες, αλλά υποτίθεται ότι παλεύουμε για να παραμείνουμε νεανικοί ή θα υποστούμε τη μοίρα να θεωρηθούμε άχρηστοι και ΤΕΛΕΙΩΣΕΙΣ. Και τότε κανείς δεν μας ακούει πια γιατί ποιος νοιάζεται τι έχει να πει μια ηλικιωμένη κυρία, ακόμα κι όταν είναι το πιο έξυπνο, πιο καλά εξοπλισμένο άτομο στο δωμάτιο. Δεν συμμετείχα σε αυτή τη σκέψη, αλλά ανησυχούσα για το πώς θα πλοηγηθώ σε αυτό το πολιτιστικό τυφλό σημείο καθώς το σώμα μου άλλαζε και έδειχνε την ηλικία μου. Ανησυχούσα για τα χρήματα και για το αν θα μπορούσα να συνεχίσω να κερδίζω τα προς το ζην κάνοντας αυτό που κάνω. Ανησυχούσα για τη ζωή και τον θάνατο και το μέλλον. Εξακολουθώ να ανησυχώ για τη ζωή, τον θάνατο και τα χρήματα, αλλά μετά τις δοκιμές του περασμένου έτους διαπιστώνω ότι ξαφνικά είμαι ικανοποιημένος, αν όχι ευχαριστημένος με αυτή την ηλικία, με τα γκρίζα μαλλιά μου που δεν θα καλύψω (το κέρδισα !), με την ακαταστασία και την ευαλωτότητά μου, με τη δύναμή μου που δεν θα μειώνω πλέον για να κατευνάζω τις ανασφάλειες κανενός άλλου, με το ατελές σώμα μου που έχει περάσει τόσα πολλά αλλά έχει την ικανότητα να ανακάμπτει και να ανακάμπτει, και με το μυαλό μου που ξέρει τι θέλει και δεν θέλει. Δεν είμαι αυτός που ήμουν πριν από ένα χρόνο και σίγουρα δεν είμαι αυτός που ήμουν στα 39. Και αυτό είναι πολύ καλό.

Όταν ξεκίνησα να γράφω για την κηπουρική ήμουν στα 20 μου. Διαπίστωσα ότι πολλά από αυτά που είδα στα μέσα ενημέρωσης φαινόταν να στοχεύουν σε συγκεκριμένους δημογραφικούς, κυρίως λευκούς ανθρώπους με μέση ηλικία, ηλικίας 40 ετών και άνω. Όντας τόσο έξω από αυτό το δημογραφικό και χωρίς εμπειρία με τα μαθήματα άνεσης, δεν είχα τρόπο να μετρήσω την αυθεντικότητά του. Καθώς η καριέρα μου απογειώθηκε και η αστική, βιολογική κηπουρική έγινε πράγμα, μου ζητούσαν συχνά να γράψω για μια νεότερη δημογραφική, φθηνή, αλλά και ύποπτα με μέσα, μια άλλη ομάδα στόχο που ένιωθε εξίσου εξωπραγματική με την πρώτη. Το μόνο που ήξερα ήμουν εγώ και για αυτόν έλεγα συχνά ότι έγραφα: κάποια εκδοχή του εαυτού μου εκεί έξω στον κόσμο. Δεν ήξερα ακριβώς ποιος ήταν αυτός, απλώς ότι δεν ήταν αυτό που μου πουλούσαν και σε ποιον με τη σειρά μου είπαν ότι έπρεπε να «πουλήσω». Καθώς άρχισα να ταξιδεύω για να μιλήσω, παρατήρησα ότι το κοινό μου αποτελούταν σταθερά από άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων που δεν φαινόταν να ανήκουν σε καμία σαφώς καθορισμένη και κυρίαρχη ομάδα. Ο μυθικός Κηπουρός που φαίνεται σε βιβλία και περιοδικά δεν φαινόταν να υπάρχει πουθενά.

Τρία χρόνια στα 40 μου και εξακολουθώ να εκπλήσσομαι όχι μόνο που βρίσκομαι σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, αλλά και ότι δεν είναι καθόλου όπως φανταζόμουν. Δεν μεταμορφώθηκα αυθόρμητα σε αυτόν τον μυθικό κηπουρό άνω των 40 ετών πια, όπως ήμουν ο μυθικός γοφός (σιχαίνομαι αυτή τη λέξη), ο νεότερος κηπουρός. Είμαι αυτός που ήμουν πριν, αλλά με περισσότερη εμπειρία, γνώση και δεξιότητες κάτω από τη ζώνη κηπουρικής μου. Έγραψα το επόμενο έτος που έκλεισα τα 40 και κάθε χρόνο που περνάει συνεχίζει να ισχύει ακόμη περισσότερο.

Το δημογραφικό είναι μια ελπιδοφόρα πρόβλεψη και μια μυθοπλασία του είδους. Είναι μια εσφαλμένη γενίκευση και μια προσπάθεια εντοπισμού και στόχευσης μιας αγοράς που συγκεκριμένα μέρη θέλουν να υπάρχει. Δεν είμαστε ποιοι είμαστε: αυτοί οι απροσδιόριστοι λάτρεις των φυτών. Αυτοί οι τρελοί που δεν κάνουν κήπο για να βελτιώσουν την αξία των ακινήτων τους ή να δημιουργήσουν Fabulous Curbside Appeal! Οι κήποι μας δεν είναι ένα χόμπι για το Σαββατοκύριακο, μια φανταχτερή πτήση ή μια ευχάριστη εκτροπή. Ρωτούν, «Λοιπόν, γιατί βάζεις τόσα πολλά στην κηπουρική; Ποιο είναι το νόημα?“ Και δεν ξέρουμε (αν και ξέρουμε επίσης). Είναι επειδή απλά πρέπει.

Δεκαέξι χρόνια μετά και αυτό είναι που είμαι σίγουρος τώρα: οι έμποροι πρέπει να ορίσουν δημογραφικές ομάδες, ώστε να ξέρουν σε ποιον να στοχεύσουν για να πουλήσουν περισσότερα πράγματα. Το ποιοι είναι οι κηπουροί είναι πολύ πιο περίπλοκο και όχι τόσο αυστηρά διατυπωμένο. Είμαστε επίσης πολύ πιο υπέροχοι.

Ονομάστε το εξέλιξη, μετάβαση, μεταμόρφωση ή επανάσταση, αλλά έχω αλλάξει δραματικά τα τελευταία 5 χρόνια. Έχω αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτομαι την πράξη της κηπουρικής και τι θέλω να πω/γράψω/διδάξω γι‘ αυτήν. Η μεγαλύτερη μεταμόρφωση σημειώθηκε τους τελευταίους 12 μήνες. Έχω αμφισβητήσει τα πάντα για τη ζωή μου και ήμουν προσεκτικός και σκόπιμος στο πώς θέλω να προχωρήσω. Αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι ότι τώρα αν με ρωτήσουν για ποιον γράφω, ξέρω ολόψυχα ποιος είμαι και σε ποιον μιλάω. Δεν είναι δημογραφικό στοιχείο μάρκετινγκ ούτε είναι άτομα που ανήκουν σε κάποια συγκεκριμένη ομάδα, φύλο, τάξη, φυλή ή ηλικία.

Είμαστε, με απλά λόγια, οι άνθρωποι που κηπουρεύουν γιατί πρέπει.